Sindikat Željezare potvrdio odluku o štrajku

Za vrijeme štrajka radnici će ispoštovati minimum procesa rada kako ne bi došlo do havarije postrojenja.
72 pregleda 0 komentar(a)
zeljezarci, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezarci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.02.2011. 13:43h

Na održanom sastanku Izvršnog odbora Sindikata Željezare potvrđena je odluka o štrajku i odbijena ponuda poslodavca da radnicima sredinom marta bude isplaćena novembarska zarada.

"Odlučni smo u namjeri da stvari izvedemo na čistac i da od štrajka ne odstupimo sve dok nam ne budu isplaćene novembarska, decembarska i januarska zarada, regres za prošlu godinu, novac za stambeni fond za 2008, kao i dugovanja radnicima koji su ljetos radili na dopunskim poslovima prilikom ugradnje nove peći.

Isplata jedne zarade, što je poslodavac ponudio, ne bi značila ništa zaposlenima koji su dovedeni u zaista tešku situaciju. Osim toga radnici su izgubili povjerenje u obećanja vlasnika jer ih je bilo previše a nijedno nije ispunjeno", kazao je predsjednik Sindikata Željezare, Janko Vučinić.

Poštovaće minimum rada tokom štrajka

Za vrijeme štrajka, koji počinje u utorak u podne, radnici će poštovati minimum procesa rada kako ne bi došlo do havarije postrojenja i ugrožavanja ljudskih života.

Vlasnik Željezare radnicima na ime zaostalih potraživanja duguje oko 3,5 miliona eura

"Opstanak MNSS-a u Željezari zavisi od ispunjenja naših zahtjeva jer ukolimo nam ne isplate zaostala dugovanja bićemo prinuđeni da se obratimo Privrednom sudu i na taj način tražimo ono što nam pripada. Na taj način bio bi uveden programirani stečaj čime bi ugovor sa MNSS-om bio raskinut", ponovio je Vučinić.

Ukoliko dođe do stečaja radnici i Sindikat očekuju pomoć države za pokretanje proizvodnje i realizaciju socijalnog programa, a ukoliko ona izostane najavljuju izlazak na ulice.

Vlasnik Željezare radnicima na ime zaostalih potraživanja duguje oko 3,5 miliona eura. Sa nikšićkim metalurzima štrajkovaće i 180 radnika Radventa i oko 90 iz Tehnostila, nekadašnjih pogona Željezare.

Bonus video: