Gorivo od danas po novim, rekordnim cijenama

Litar eurosupera 95 od danas je skuplji čak 5 centi i točiće se za 1,31 euro za litar, dok će bezolovni od 98 oktana koštati 1,34 eura po litru. Litar eurodizela koštaće 1,25 eura
74 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2011. 08:30h

Cijene goriva u Crnoj Gori od danas su na gornjim rekordnim nivoima postignutim još na ljeto 2008. godine, zbog snažnog rasta cijena nafte na međunarodnim tržištima.Litar eurosupera 95 od danas je skuplji čak pet centi i točiće se za 1,31 euro, dok će bezolovni od 98 oktana koštati 1,34 eura po litru. Eurodizel u narednih 15 dana koštaće 1,25 eura za litar, četiri centa više nego do sada.

Cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su porasle, nakon što su nemiri u Omanu pojačali strahovanja za sigurnost snabdijevanja sa Bliskog istoka, a negativan trend pogurale su i informacije o dramatičnom smanjenju izvoza iz sjeverne Afrike zbog pobune u Libiji.Cijene barela sirove nafte za isporuke u aprilu na londonskom tržištu porasle su na 113,68 američkih dolara, dok su na njujorškoj berzi skočile na 98,98 dolara.Maksimalne maloprodajne cijene u Crnoj Gori formiraju se svakog drugog ponedjeljka, na predlog Jugopetrola, a u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i kursnih oscilacija odnosa eura i američkog dolara. Cijena se mijenja u zavisnosti od troškova na tržištu i ukoliko se odnos eura i američkog dolara promijeni u obimu većem od pet odsto.Upravljanjem cijena rukovodi poseban sektor u Ministarstvu ekonomije, na osnovu uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. U Ministarstvu smatraju da je upravo ta uredba uticala na stabilizaciju cijena.

Rekordno visoke cijene goriva zabilježene su krajem maja i juna 2008. godine, u doba najveće privredne i kreditne ekspanzije u Crnoj Gori, ali i globalno, kao i enormnih nivoa cijena barela sirove nafte na svjetskim tržištima (preko 140 američkih dolara). Tada je litar supera koštao 1,29 eura, bezolovnog 1,31 euro. Dizel je koštao 1,26, a ekodizel 1,28 eura za litar.

Te cijene su pale ekspanzijom globalne finansijske i ekonomske krize, kao i naglim padom cijena nafte na globalnim tržištima (zbog pada potrošnje), ali su su se ubrzo oporavile, prateći oporavak svjetskih ekonomija.

Maloprodajne cijene goriva u Cmoj Gori su, pored eksternih faktora, pod pritiskom i akciza. U državni budžet se od svakog litra bezolovnog benzina od 95 oktana, čiji litar košta 1,26 eura, slije čak 65 centi (po osnovu akcize i poreza za dodatu vrijednost), što je oko 51 odsto cijene. Vozači koji sipaju eurodizel, državi dotiraju 55 centi za litar, ili 47 odsto ukupne cijene.Samo po osnovu goriva, država od građana "uzme" preko 10 miliona eura godišnje.

Bonus video: