Robna razmjena između Crne Gore i Turske bilježi konstantni rast

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku bilo riječi o nastavku i intenziviranju ekonomskih i diplomatskih odnosa i privredne saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede
54 pregleda 1 komentar(a)
Dragica Sekulić, predstavnici Odbora za inostrano-ekonomske odnose Turske, Foto: Ministarstvo ekonomije
Dragica Sekulić, predstavnici Odbora za inostrano-ekonomske odnose Turske, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 30.03.2018. 12:37h

Robna razmjena između Crne Gore i Turske bilježi konstantni rast, a plan je da u narednih pet godina ona bude i do 250 miliona eura, ocijenili su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predstavnici Odbora za inostrano-ekonomske odnose Turske (DEIK).

Na sastanku je saopšteno da je robna razmjena između dvije zemlje od 2014. godine povećana sa 39 miliona eura na preko 93 miliona eura u prošloj.

Iz Ministarstva su kazali da je na sastanku bilo riječi o nastavku i intenziviranju ekonomskih i diplomatskih odnosa i privredne saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede.

"Broj turskih kompanija u Crnoj Gori je sve veći i njihov ukupni efekat na rast crnogorske privrede sve je više evidentan. Tosčelik je jedna od kompanija koja je od velikog značaja za ekonomiju Crne Gore, a sveukupno znanje koje Turska ima u oblasti izvoza proizvoda malih i srednjih preduzeća na strana tržišta i povećanje njihove konkurentnosti je od izuzetnog značaja za nas", kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da je u okviru Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima Evropske unije (EU) planirano osnivanje one stop-shopa koji bi domaćim i stranim investitorima omogućio potrebna saznanja i pomoć za započinjanje poslovnog procesa.

"Ministarstvo sprovodi set različitih programa podsticaja razvoja biznisa u oblasti investicija, a koji doprinose razvoju povoljnijeg poslovnog ambijenta i obezbijeđuju konkretne benefite investitorima", kazala je Sekulić.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Serhat Galip, saopštio je da su u Crnoj Gori aktivne i male i velike truske kompanije koje su najvećim dijelom zainteresovane za ulaganja u sektorima energetike, poljoprivrede i infrastrukture.

"Zainteresovani smo da nastavimo da potencijalnim investitorima prezentujemo Crnu Goru kao turističku i investicionu destinaciju. DEIK predstavlja takozvani kišobran pod kojim veliki broj investitora posluje u na stranim tržištima, a primarni cilj investicija koje dolaze iz Turske jeste otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Galip.

Iz Ministarstva su naveli da su u toku pregovori između Crne Gore i Turske o izmjenama Sporazuma o slobodnoj trgovini i dodatnoj liberalizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda, što će, kako je ocijenjeno, značajno doprinijeti povećanju spoljnotrgovinske razmjene dvije države.

Sastav delegacije DEIK-a činili su izvršni direktori kompanija iz različitih privrednih djelatnosti, kao što su bankarstvo i finansije, drvna i prehrambena industrija, informacione tehnologije i poljoprivreda.

Bonus video: