ZZCG: Za pripravnike i samozapošljavanje 2,5 miliona

Budžetom za 2011. za sve aktivne mjere zapošljavanja predviđeno 8 miliona eura, što je za 3 miliona manje u odnosu na budžetom predviđena izdvajanja za 2010.
0 komentar(a)
konobar, Foto: Luka Zeković
konobar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2011. 12:26h

Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu za aktivne mjere predviđeno je 11,8 miliona eura od čega će za zarade pripravnicima i kredite za samozapošljavanje biti izdvojeno po 2,5 miliona.

Planom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) takođe je predviđeno dva miliona eura za javne radove, 1,6 miliona za obuke, 1,5 miliona za profesionalnu rehabilitaciju i 1,7 miliona eura za ostale aktivne mjere.

Iz Zavoda podsjećaju da je budžetom za ovu godinu za sve aktivne mjere zapošljavanja predviđeno 8 miliona eura, što je za 3,8 miliona manje u odnosu na akcioni plan i tri miliona manje u odnosu na budžetom predviđena izdvajanja za prošlu godinu.

U Zavodu smatraju da, imajući u vidu veliki broj nezaposlenih na evidenciji, bilo bi svrsishodno omogućiti finansiranje zarada pripravnika u oblasti obrazovanja i zdravstva najmanje u mjeri njihovog učešća u strukturi ukupno nezaposlenih visokoškolaca bez radnog staža.

"Na ovaj način bi se omogućilo zapošljavanje oko 250 pripravnika visokoškolaca u oblasti obrazovanja i zdravstva što je za 121 više u odnosu na finansiranje tih pripravnika u prošloj godini, ali i dvostruko manje u odnosu na 2009", navodi se u Analizi ostvarivanja Nacionalne straregije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa.

Zapošljavanje visokoškolaca u oblasti obrazovanja i zdravstva je, kako je objašnjeno, specifičnije u odnosu na realni sektor jer je u velikoj mjeri uslovljeno prethodnim obavljanjem prakse u svojstvu pripravnika.

Preko 40 odsto visokoškolaca bez pripravničkog

Početkom decembra prošle godine na evidenciji Zavoda se nalazilo oko 3,99 hiljada nezaposlenih visokoškolaca od kojih 43,4 odsto nije odradilo pripravnički staž. Od tog broja 35,2 odsto je iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

"Pri ovome treba imati u vidu priliv ovih visokoškolaca sa zanimanjima iz ovih oblasti, koji se na godišnjem nivou kreće u približno istom broju", navode iz ZZZCG.

Do prošle godine na finansiranje zarada pripravnika u obrazovanju i zdravstu odnosilo se oko 50 odsto novca za te namjene. Tako su u prošloj godini finansirane zarade 429 pripravnika u oblasti obrazovanja i 39 u oblasti zdravstva. U prošloj godini to je svedeno na 76 pripravnika u oblasti obrazovanja i 53 u oblasti zdravstva, navodi se u Analizi ostvarivanja Strategije.

Cilj je podići nivo i kvalitet zapošljavanja

Iz Zavoda podsjećaju da je opšti cilj Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa da se podigne nivo i kvalitet zapošljavanja. Strategijom su definisana tri glavna prioriteta, ciljevi i mjere za njihovo ostvarenje u svrhu rješavanja glavnih izazova tržišta rada.

"Imajući u vidu okolnosti u kojim se implementirala Strategija, kao i visoko postavljene ciljeve u pojedinim oblastima, ukupna ocjena implementacije strategije u prve tri godine ukazuje da su trendovi na tržištu rada, do krize, bili u pravcu ostvarivanja zacrtanih ciljeva“, navodi se u Analizi.

Povećanje zaposlenosti vidljivo je u već na početku primjene Strategije, kada je stopa zaposlenosti populacije od 15 do 65 godina povećana sa 49,2 odsto na 50,8 odsto, zaposlenosti žena sa 41,9 povećana na 43,5 odsto, dok je stopa anketne nezaposlenosti smanjena sa 19,4 na 16,9 odsto, a registrovana nezaposlenost smanjena sa 12,6 na 11,3 odsto.

Broj nezaposlenih će rasti do početka sezone zapošljavanja u turizmu, građevinarstvu...

Kada je u pitanju nezaposlenost, u Strategiji je postavljen cilj da stopa registrovane nezaposlenosti bude ispod deset odsto na kraju implementacionog perioda.

I dalje ostaje izazov stopa nezaposlenosti mladih, jer je uprkos smanjenju njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih sa 18,5 odsto u 2007. na 15,54 odsto u 2008. početkom decembra prošle godine ponovo povećano na 18,9 odsto

Trend rasta nezaposlenosti, prema ocjeni ZZZCG, nastaviće se i tokom prvog kvartala ove godine, sve do početka sezone u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu i poljoprivredi, nakon čega treba očekivati smanjenje.

"Realno je pretpostaviti da stopa registrovane nezaposlenosti na kraju ove godine bude od 11 do 11,5 odsto, što, uzimajući u obzir veoma nepovoljne okolnosti zbog uticaja ekonomske krize, i nije previše daleko od Strategijom datog indikatora“, ocjenjuje se u izvještaju.

Pema ocjeni Zavoda, i dalje ostaje izazov stopa nezaposlenosti mladih, jer je uprkos smanjenju njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih sa 18,5 odsto u 2007. na 15,54 odsto u 2008. početkom decembra prošle godine ponovo povećano na 18,9 odsto.

Strategija, koju je Vlada usvojila u julu 2008, predstavlja strateški okvir za dalji kontinuitet reforme tržišta rada, usklađen sa evropskom politikom zapošljavanja i najnovijim integrisanim smjernicama za politike zapošljavanja.

Opšta ocjena uspješnosti Strategije je, kako se dodaje, pozitivna, jer da je do nastajanja krize i prelivanja efekata na tržište rada, ostvarivanje zacrtanih indikatora bilo pozitivno.

"To se vidi kada se uzme u obzir period implementacije strategije i činjenicu da je rađena u periodu kada su stope rasta ekonomije bile rekordne, čime su i ciljevi bili ambiciozno postavljeni u skladu sa tadašnjim trendovima“, ocjenjuje se u Analizi.

Globalna ekonomska i finansijska kriza dosta su uticale na ostvarivanje zacrtanih ciljeva, i dodatno, budući da se tržište rada sporije oporavlja od ostatka ekonomije, efekti krize biće prisutni na crnogorskom tržištu rada i tokom narednog perioda, zaključuje se u Analizi ZZZCG.

Bonus video: