Kriza na tržištu nekretnina ne prolazi, interesovanje za kupovinu na minimumu

Cijene stanova se u Podgorici kreću od 1.200 do 2.000 eura na ekskluzivnim lokacijama, a u Budvi u prosjeku od 1.200 do 1.500 eura.
158 pregleda 1 komentar(a)
Stanovi, Foto: Arhiva Vijesti
Stanovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.02.2011. 07:55h

Predstavnici crnogorskih građevinskih firmi i agencija za promet nekretnina u razgovoru za "Vijesti" ističu da na tom tržištu nije bilo značajnijih pomaka u odnosu na prošlu godinu, te da je i dalje prisutna stagnacija u prodaji i izgradnji, nedostatak domaćih i stranih kupaca, povoljnih stambenih kredita i kredita za izgradnju novih zgrada...

Uz to, naglašavaju da nema prostora za snižavanje cijena koje su dovedene na najniži nivo, pa se tako u Podgorici kreću, u zavisnosti od lokacije, od 1.200 do 2.000 eura na ekskluzivnim lokacijama, a u metropoli turizma u prosjeku od 1.200 do 1.500 eura.

Oni se nadaju da će se situacija promijeniti nabolje početkom ljetnje turističke sezone i da će priliv stranih gostiju popraviti prodaju.

Mnogi od njih, koje su “Vijesti” kontaktirale, nijesu bili raspoloženi da pričaju o poslovanju, a bilo je i onih koji su iskreno priznali da od početka februara nijesu imali nijednog kupca.

Krediti banaka problem

Izvršni direktor firme Normal kompani Mile Gujić rekao je da je na tržištu identična situacija kao i prošle godine, a to je stagnacija.

"Teško je da se ispune uslovi koje banke nude, jer su potrebne i polise životnog osiguranja, hipoteke..." kazao je Gujić.

Kada je u pitanju prodaja, prema njegovim riječima, ima interesovanja kupaca, ali je dosta posla odrađeno kroz projekat 1000 plus stanova.

"Banke su najavile da će davati stambene kredite, ali problem su visoke kamatne stope koje se kreću od 8,5 do devet odsto. Teško je da se ispune uslovi koje banke nude, jer su potrebne i polise životnog osiguranja, hipoteke..." kazao je Gujić.

On je rekao da prostora za snižavanje cijena nema i da su one dovedene do minimuma.

"Mi započinjemo gradnju triju objekata na Starom aerodromu. Cijene će biti od 1.050 do 1.100 eura" kazao je Gujić.

Svako muku muči na svoj način

Vlasnik budvanske firme Gugi komerc Branislav Savić istakao je da već nekoliko mjeseci nema nikakvih pozitivnih pomaka i da “svako muku muči na svoj način”.

"Smatramo da je tražnju usporio projekat 1000 plus stanova, čija realizacija u dijelu prodaje još nije na vidiku", kazao je Petrović.

On je rekao i da je gradnja skoro u potpunosti stala, te da pomalo grade oni koji su počeli neke zgrade u ranijem periodu.

"Ni cijena više nije problem, lako bi se dogovorili da ima kupaca" istakao je Savić.

Vlasnik firme Cijevna komerc Danilo Petrović je kazao da se tržište polako oporavlja i da raste tražnja za stambenim prostorom, posebno manjih stambenih jedinica.

"Smatramo da je tražnju usporio projekat 1000 plus stanova, čija realizacija u dijelu prodaje još nije na vidiku. Uz to, tržište nekretnina ruši i solidarna izgradnja po modelu gdje opština daje zemlju bez naknade, komunalije se ne plaćaju i prodaju se stanovi po subvencionisanoj cijeni".

"Taj fenomen rješavanja stambenog pitanja ne praktikuje se samo za socijalne slučajeve, već i određene državne institucije ga često primjenjuju i realizuju za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih" kazao je Petrović, dodajući da je došlo i do zastoja u gradnji koja je uslovila pad ponude.

Petrović: Problem nelikvidnosti utiče na sektor građevinarstva

Problem nelikvidnosti, prema riječima Petrovića, utiče na sektor građevinarstva, jer je usporena i otežana naplata potraživanja.

"Bankarski sektor još ne daje očekivanu podršku za realizaciju povoljnih stambenih kredita. Mislim da država treba da pokrene što više javnih radova i da u slučaju nejenjavanja krize, pripremi i set poreskih olakšica. Vrlo važna stvar je da se otvoreno saopšti da li će u ovoj godini početi projekat autoputa, kako bi građevinari na osnovu prave informacije i pravilno finansijski reagovali".

"Ako se neki od najavljenih projekata neće pokrenutu, to bi trebalo da znamo, kako bi smanjili obim radne snage, mehanizacije, a samim tim i racionalizujemo troškove i naša zaduženja. Banke treba da racionalizuju svoje kamatne stope koje su previsoke" kazao je Petrović.

Cijene u Cijevna komercu se u zavisnosti od lokacije kreću u rasponu od 1.100 eura po metru kvadratnom na Zabjelu, pa do 3.000 u dijelu grada preko Morače.

"Prostora za izmjenu cijene nema. U ovoj godini nijesmo započeli ništa novo, u toku su nam radovi na četiri lokacije. Dvije su u finalnoj fazi i prodaja je realizovana. Osluškujemo tržište i pratimo realizaciju prodaje. U planu za ovu godinu imamo dvije investicije koje ćemo pokrenuti pod uslovom da ne dođe do nekih turbulentnih promjena" istakao je Petrović.

On je dodao da bi država i banke trebalo da pokrenu neki jednostavan model subvencije na kamatnu stopu za stambene kredite, kao što je slučaj u regionu.

Čelebić prošle godine prodao 220 stambeno-poslovnih jedinica

Predstavnik za odnose sa javnošću u kompaniji Čelebić Maja Krstajić kazala je da intenzivno rade i da su prošlu godinu završili sa 220 prodatih stambeno-poslovnih jedinica, dok su u 2011. godini započeli gradnju triju novih zgrada sa ponudom od oko 300 stanova svih struktura.

"Izgradnju smo bazirali na osnovu interesovanja kupaca. Cijene se kreću od 1.250 do 1.300 eura po kvadratnom metru. Posljednje korekcije su bile prije dvije godine i u narednom periodu neće biti promjene cijena" kazala je Krstajić.

Ona je rekla da bi otklanjanje biznis barijera, brza i efikasna administracija i smanjenje kamatnih stopa bilo od velike pomoći za privredu.

Projekat 1000+ ugrozio agencije za nekretnine

Direktor podgoričke agencije za promet nekretnina Iva nekretnine Mira Radović kazala je da se u posljednja četiri mjeseca skoro ništa nije dešavalo kada je u pitanju prodaja stanova i da mnoge agencije posluju na ivici rentabilnosti.

"Jednom riječju zatišje je slika našeg posla. Projekat 1000 plus stanova nas je prilično uzdrmao što se moglo očekivati, jer su svi naši ljudi koji su ozbiljni kupci uglavnom na taj način riješili stambeno pitanje. I zakup stanova koji nas je održavao na pozitivnoj nuli je loš. I naše kolege sa primorja kažu da imaju iste probleme" istakla je Radović, dodajući da je takva sutuacija nastala možda i zbog činjenice da nijesmo više interesantni kao destinacija.

Ona smatra da bi trebalo obezbijediti stambene kredite po povoljnijim uslovima kako bi prodaja malo živnula.

"Nje dobro da stambeni kredit bude 40.000 eura, a da kupac vraća 80.000" istakla je Radović.

Neki se ponašaju kao da krize nikad nije bilo

Vlasnik budvanske agencije za promet nekretnina Imperija Dragan Nikolić rekao je da u ponudi imaju široku lepezu stanova , ali da nema kupaca.

"Ako ih ima, to je baš malo i među njima nema domaćih građana.To je razumljivo jer je bila akcija 1000 plus stanova, a koja je poslužila da se rehabilituju domaći građevinari koji su kreditno zaduženi" kazao je Nikolić.

On je ocijenio da su “cijene za onoga ko može da izdvoji novac pristupačne u sadašnjem ekonomskom trenutku”.

"Mnogi misle da je još 2007. godina (period buma na tržištu nekretnina), što nije dobro jer se situacija drastično promijenila. Nameti su veliki i kvadrat ne može da se uradi ispod 900 eura. Kvadrat u izgradnji se može naći u prosjeku za 1.200 eura, a u izgrađenim objektima od 1.300 do 1.500 eura" rekao je Nikolić.

U narednom periodu, prema njegovoj procjeni, zabilježiće se pomaci, jer se bliži početak turističke sezone.

"Od uspješnosti sezone zavisiće i kretanja na tržištu nekretnina. Pretpostavka je da će se od nekih 500 turista koji posjete Crnu Goru bar nekoliko odlučiti da kupi stan. Zato bi se trebalo okrenuti promociji turističke ponude" kazao je Nikolić, dodajući da bi država i opštine mogle da razmisle da pomognu građevinarstvu, tako što će investitore osloboditi nekih dažbina koje bi uticale da cijene budu manje.

Nikolić smatra da bi trebalo organizovati javnu debatu sa svim akterima iz građevinske industrije kako bi se javnosti predočila prava slika o svim kretanjima u tom sektoru.

Bonus video: