Nikšićki farmeri: Premije od 7 centi nijesu dovoljne

Naš cilj je da radimo i živimo od svog rada, a to je danas ozbiljno dovedeno u pitanje. Ako nam ne izađu u susret, neminovno je poskupljenje, a to ne želimo ni mi ni građani“ naveo je Sjekloća.
51 pregleda 0 komentar(a)
tarzan milošević, Foto: Željko Komnenović
tarzan milošević, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 26.02.2011. 18:14h

Nikšićki farmeri smatraju da je ponuda ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića, da se premije po kilogramu mlijeka sa 5,5 podignu na 7 centi, nedovoljne.

Predsjednik novog udruženja proizvođača mlijeka Bogdan Sjekloća saopštio je, nakon jučerašnjeg sastanka tridesetak najvećih farmera nikšićkog kraja, da su nezadovoljni.

„To ne može ni blizu ublažiti velike, svakodnevne gubitke koje trpimo. Predlažemo, prije svega, da se vrate polugodišnje premije od još 2,5 centi po kilogramu, da se nađu adekvatni modeli sufinansiranja proizvodnje stočne hrane, jer po cijenama koje važe već sedam mjeseci mi smo na granici opstanka. Dugo smo čekali adekvatnu reakciju države“ naveo je Sjekloća.

On je dodao da država „treba ozbiljno da se pozabavi gorućim problemom“.

„Naš cilj je da radimo i živimo od svog rada, a to je danas ozbiljno dovedeno u pitanje. Ako nam ne izađu u susret, neminovno je poskupljenje, a to ne želimo ni mi ni građani“ naveo je Sjekloća.

Polugodišnje premije ukinute su prije godinu i po.

Novo udruženje, kako je saopštio, svako dan dobija nove članove, a očekuje da okupe svih oko 500 proizvođača iz Nikšića. Farmeri u nikšićkoj opštini proizvode polovinu mlijeka u Crnoj Gori. Tridesetak farmi, čiji vlasnici su prisustvovali i jučerašnjem sastanku, raspolažu sa oko 70 odsto muznih krava u nikšićkom kraju, oko 500 grla, a dnevno isporučuju oko 10 tona mlijeka.

Bonus video: