Italijanska kompanija prodala 15% Mješovitog

Na Komisiji za hartije od vrijednosti sada je da provjeri da li se radilo o stvarnom otuđenju 15 odsto akcija ili o fiktivnoj trgovini među povezanim licima.
0 komentar(a)
montenegro berza, Foto: Arhiva Vijesti
montenegro berza, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.02.2011. 20:23h

Italijanska kompanija Montenegro S.P.A. prodala je na Montenegroberzo 15 akcija trgovačke kompanije Mješovito iz Herceg Novog jednoj stranoj kompaniji i na taj način najvjerovatnije izbjegla zakonsku obavezu preuzimanja tog akcionarskog društva.

Kupoprodaja je obavljena na berzi, posredstvom brokera Bull end Bear, u tri vezane transakcije.

Montenegro S.P.A. do danas je kontrolisala 52,85 odsto akcija, a obaveza preuzimanja slijedi svim investitorima koji steknu više od 40 odsto akcija jednog društva.

Na Komisiji na hartije od vrijednosti sada je da provjeri da li se radilo o stvarnom otuđenju 15 odsto akcija ili o fiktivnoj trgovini među povezanim licima što se već ranije dešavalo na domaćem tržištu kapitala.

Drugi po veličini vlasnik Mješovitog je fond zajedničkog ulaganja HLT sa 30,47 odsto akcija. Iza kastodi računa banke sakriven je treći po veličini vlasnik hercegnovske kompanije sa 8,46 odsto akcija, dok svi ostali akcionari imaju manje od procenta.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je njen predsjednik Odbora direktora Đordje Đurđić posjetio Kiparsku berzu i razgovarao sa generalnim direktorom Nondasom Metaksasom, o uspostavljanju buduće saradnje ove dvije institucije.

"Metaksas, koji je ujedno i član Borda Evropske federacije berzi, ponudio je pomoć Montenegroberzi na putu sticanja punopravnog članstva u ovu prestižnu organizaciju, koju sačinjavaju berze iz zemalja EU" saopšteno je iz Montenegroberze.

Bonus video: