Vlada će platiti 700.000 eura KAP-ovog duga

Katnić je rekao da problem u vezi KAP-a "dovodi u pitanje dalju saradnju dvije zemlje."
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 14:13h

Vlada je odlučila da plati 700.000 eura po osnovu aktiviranja garancije za neizmirene obaveze Kombinata aluminijuma prema OTP banci.

Ministar finansija Milorad Katnić najavio je nakon sjednice Vlade da će zbog nepoštovanja Ugovora o poravnanju, Vlada pokrenuti postupak zaštite svojih interesa sa zaštitnikom imovinskih prava, a protiv vlasnika KAP-a, kompanije CEAC, ruskog oligarha Olega Deripaske.

"Kao akcionar, tražićemo razrješenje predsjednika odbora direktora KAP-a Vjačeslava Krilova i izvršnog direktora Leonida Krilova, zbog nepoštovanja ugovora. Uputićemo pismo vlasniku KAP-a u kome ćemo tražiti da ispoštuje ugovor i u kome ćemo naglasiti da ćemo reagovati na način da zaštitimo državni interes. Nijesmo željeli da odložimo plaćanje obaveza KAP-a, rekao je Katnić.

On je najavio i da će uputiti pismo kopredsjedavajućem Rusko-crnogorskog komiteta, kako bi ukazali da taj problem "dovodi u pitanje dalju saradnju dvije zemlje."

Bolje ovako nego duplo

Uprkos izvanrednoj cijeni aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME), koja čitav mjesec varira oko 2.500 dolara po toni, agonija Crne Gore sa CEAC Holding limitedom, kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske koja upravlja Kombinatom aluminijuma, se i dalje nastavlja.

Kao grom iz vedra neba Vladi je stigla informacija o aktiviranju državne garancije za neplaćene kreditne obaveze KAP-a prema OTP banci u iznosu od oko 700.000 eura, sa zahtjevom da Vlada tu obavezu plati u roku od 10-tak dana, potvrđeno je sinoć „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Očekuje se da će Vlada o tome raspravljati već danas na svojoj redovnoj sjednici.

Mađarski bankari prethodno nijesu uvažili zahtjev KAP-a da im se u naredna 3-4 mjeseca privremeno odloži plaćanje kreditnih obaveza, na šta su „Vijesti“ već početkom godine nekoliko puta upozoravale.

Da Vlada nije odlučila da plati 700.000 eura, kroz 20-tak dana OTP bi mogao tražiti da se plati skoro dvostruko veći iznos za još jednu ratu.

Glavni problem u toj situaciji za državu bi mogao biti aktiviranje kompletnih državnih garancija datih na iznos od 135 miliona, na koji se Vlada obavezala još krajem prošle godine potpisujući Ugovor o poravnanju i spasavajući KAP.

Ugovor, naime, predviđa da dospjele obaveze KAP-a ne bi trebalo da kasne u iznosu većem od milion eura.

S obzirom na kretanja cijene aluminijuma u svijetu, čudno je zašto KAP nije platio ratu od 700.000 eura. Uprava fabrike na čelu sa Vjačeslavom Krilovim, izgleda sada bez ikakvog posebnog razloga ponovo situaciju u Kombinatu dovodi „do usijanja“ ne poštujući Ugovor o poravnanju sa Vladom, koji je potpisan u posljednjem kvartalu 2010.

Vlada zvala Ambasadu Ruske Federacije

Kako „Vijesti“ saznaju, iz Vlade je Krilovu već jasno poručeno da se drži potpisanog ugovora, te da više neće biti u prilici da mu država odlaže bilo kakve obaveze, niti daje novac.

Za struju duguju 18 miliona Kombinat aluminijuma, takođe, nije platio ni posljednji račun za struju Elektroprivredi Crne Gore

Koliko je Vlada ozbiljna u svojim namjerama pokazuje podatak da je o svemu već obaviještena ruska ambasada u Crnoj Gori.

Pored garancija za kredit od 135 miliona eura koje je Vlada dala Rusima da bi se spasili KAP i Boksiti, iz te dvije kompanije „na dobrovoljnoj osnovi“ isplatom otpremnina otišlo je oko 2.000 ljudi, oprošteno im je 7,5 miliona eura utajenog poreza na dobit za 2006. i 2007, godinu, desetine miliona neuplaćenih doprinosa, a oprošteni su i predsankcioni dugovi KAP-u, iako CEAC nije ispunio investicione obaveze.

Ukoliko KAP ili Vlada ne izmire ratu, kroz 20-tak dana banka će tražiti da se plati skoro dvostruko veći iznos za još jednu ratu. Teoretski, glavni problem u toj situaciji za državu bi mogao biti aktiviranje kompletnih garancija datih na iznos od 135 miliiona

Za struju dužni 18 miliona

Za struju duguju 18 miliona Kombinat aluminijuma, takođe, nije platio ni posljednji račun za struju Elektroprivredi Crne Gore.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su ukupne obaveze za struju KAP-a, zajedno sa odloženim obavezama prema EPCG iz prethodnog perioda, narasle na iznos preko 18 miliona eura, te da će biti pravo čudu ukoliko Rusi uopšte plate i februarski račun.

Bonus video: