Krađu struje skinuli sa računa ali su uvećalii druge stavke

"Bilo smo obavezni da sve eliminišemo, pošto je Ustavni sud ocijenio da se potrošači ne mogu opterećivati komercijalnim i visokim tehničkim gubicima."
67 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.02.2011. 08:51h

Agencija za energetiku dodatno je umanjila ukupni prihod energetskih preduzeća za oko 6 miliona eura, čemu je najviše doprinijelo što su konačno potrošače oslobodili plaćanja "nečije" krađe struje i što ih više neće opterećivati onim što Elektroprivreda ne uspije da naplati za isporučenu energiju.

Pored toga, RAE je odlučila da poveća stopu povrata na investicije Elektroprivredi i Elektroprenosu (CGES) na 5,8 odsto, što predstavlja razliku od skoro tri miliona u odnosu na prvobitno predložene za Distribuciju, Snabdijevanje i CGES.

Toliko je dovoljno za poskupljenje usluge korišćenja distributivne i prenosne mreže, dok je s druge strane cijena gubitaka gotovo prepolovljena u odnosu na nedavno predloženu. Odobrena je i blago veća cijena struje iz domaćih izvora.

Konačna odluka u martu

Nova računica RAE o ukupnom prihodu preduzeća od 220 miliona sa oduzetim dugom potrošačima iz 2009. godine je predložena nakon analize primjedbi na prvi predlog od 226 miliona eura, kojim su bili nezadovoljni EPCG i Elektroprenos.

"Agencija je obezbijedila sve uslove da EPCG poboljša poslovanje, a sada je momenat da subjektivne slabosti na sebe preuzme, bez opterećivanja potrošača", poručio je Drašković

Bez obzira na umanjenje prihoda, konačna odluka će biti usvojena početkom marta i cijene će odrediti do sredine tog mjeseca, pa se ne može još garantovati da RAE neće naći način da poskupi struju za domaćinstva kroz model izjednačavanja cijena za građane i mala i srednja preduzeća.

"Stvoreno je dovoljno prostora da struja za domaćinstva ne poskupi, a u krajnjem da ne može doći do značajnije razlike. Obavezni smo da ukinemo unakrsno subvenioniranje i izvjesno je značajno smanjenje cijena za mala i srednja preduzeća, a za domaćinstva možda uopšte ne dođe do pomjeranja ili makar ne bi trebalo da bude preko tri odsto", rekao je direktor Agencije Dragoljub Drašković.

On kaže da ne zna tačno koliko će pojeftiniti struja za takozvanu malu privredu. Računajući po prvim projekcijama, ispada da bi morali cijenu za tu kategoriju potrošača da spuste do 30 odsto da bi se "sudarila" sa onom koju bi za građane blago podigli do 7,6 centi po kilovat-satu.

Ili, ako bi oborili cijenu za mala i srednja preduzeća za četvrtinu, domaćinstvima bi poskupili za devet odsto, što bi dovelo do zajedničke cijene od oko osam centi.

Opterećene od 12,6 miliona

Regulator bi trebalo da nađe načina da, bez obzira na eliminisanje subvencioniranja unutar te kategorije potrošača, da za domaćinstva ne pomjera cijenu jer inače plaćaju gotovo najskuplju struju u regionu. Uz to, zahvaljujući neustvanom pravilniku RAE, potrošači su drastično oštećeni jer im je nametnuto plaćanje "nečije" krađe struje i visokih tehničkih gubitaka u mrežama, i redovne platiše su morale da trpe ono što EPCG ne uspije da naplati od drugih.

"Od sada to neće osjećati potrošači, jer EPCG je prepuštena stopostotna naplata umjesto 96 odsto. Mora tako biti jer je dozvoljena nenaplata kroz cijene u osnovi ista obaveza za potrošače kao komercijalni gubici, za koje je Ustavni sud ocijenio da ne treba da se prebijaju preko računa", naglasio je Drašković.

U ponedjeljak je sastanak sa predstvanicima preduzeća o sadašnjem prihodu, nakon čega Odbor RAE određuje konačni iznos

Ukupni gubici u distribuciji, gdje su i oni komercijalne prirode, prepolovljeni su u odnosu na one kalkulisane kroz aktuelne cijene od prošle godine, i svedeni su na devet odsto sa prvobitno predloženih 15 odsto. Iz RAE kažu da su tehnički gubici u prenosnom sistemu kroz taj odobreni nivo uračunati sa oko dva i po odsto. Buduće godišnje cijene struje će tim biti opterećene sa 12,6 miliona eura.

To bi značilo da se šest odsto eliminisanih gubitaka odnosilo na one koje prouzrokuje krađa struje, što bi na godišnjem nivou građanima iz džepa neustavno izvlačilo 5,7 miliona eura, ali iz Agencije kažu da se sve ne odnosi na te komercijalne već i na neprihvatljive tehničke gubitke. Iz RAE ne mogu precizirati koliki je udio po osnovu krađe, jer je tu uključena i šteta zbog neispravnosti brojila, netačno očitane potrošnje...

"Bilo smo obavezni da sve eliminišemo, pošto je Ustavni sud ocijenio da se potrošači ne mogu opterećivati komercijalnim i visokim tehničkim gubicima", rekao je Drašković.

Iste norme ostale u novom metodu

On navodi da, ako se uzme u obzir što su prvo ukupni gubici dovedeni do prihvatljivih 12 odsto, ispada da se na komercijalne odnosilo tri odsto.

Dakle, planiralo se potrošačima nametnuti najmanje dva i po miliona eura krađe u distribuciji, da RAE nije uvažio da su dosad to radili neustavno i stopirao dalju krađu građana po tom osnovu.

Ustavni sud je nedavno proglasio neustvanim staro pravilo RAE da se preko računa za struju naplaćuju gubici u energetskim mrežama, osim fiksnih-neminovnih tehničkih.

Međutim iste norme ostale su da važe u novim metodologijama za obračun cijena struje.

"Ali dužni smo kao državni organ da poštujemo ocjenu najveće sudske instance i pri odobravanju ovogodišnjih zahtjeva o dozvoljenim prihodima, koji se prelivaju na cijene struje i tarife", saopštio je Drašković, objašnjavajući da EPCG ne može da osporava pad gubitaka jer je ispoštovana metodologija kojom je predviđeno da mogu biti priznati do najviše 15 odsto, a stepen naplate da bude najmanje 96 odsto.

Prvobitno je RAE predložio tu "minimalnu" stopu i dozvoljena nenaplata bi potrošače koštala čak 6,7 miliona eura. Samo kroz aktuelne cijene, svi plaćaju oko devet miliona eura nenaplaćenih računa.

"Agencija je obezbijedila sve uslove da EPCG poboljša poslovanje, a sada je momenat da subjektivne slabosti na sebe preuzme, bez opterećivanja potrošača", poručio je Drašković.

U ponedjeljak je sastanak sa predstvanicima preduzeća o sadašnjem prihodu, nakon čega Odbor RAE određuje konačni iznos.

Bonus video: