Vlada daje 3.6 miliona opštinama

Vlada će iz budžeta izdvojiti 3,6 miliona eura kako bi pomogla opštinama da riješe pitanje viška zaposlenih radnika kojih prema podacima ima 1868 u 14 opština.
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Luka Zeković
Milorad Katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2011. 17:05h

Saopšteno je nakon sastanka ministra finansija Milorada Katnića i Zajednice opština Crne Gore na kome je razmatrano pitanje primjene novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je usvojen krajem prošle godine.

"Opštine će dobiti pomoć od 1926 eura po jednom zaposlenom, ali će morati da poštuju određene kriterijume da bi dobile pomoć", rekao je Katnić.

Prema podacima ministarstva finansija broj stalno zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim ustanovama i preduzećima na kraju prošle godine iznosio je 10.370, a ukupne iznos neizmirenih obaveza (u koji nijesu uračunata kreditna zaduženja opština) na kraju prošle godine bio je 35,3 miliona eura.

"Pojedine opštine se suočavaju sa problemom budžetskog deficita i imaju zaduženja koja su u granicama koje zakon propisuje tako da ne mogu da uzimaju nove kredite ili da daju garancije. Ministarstvo će napraviti detaljnije analize i vidjeti kako da im pomogne. Postoji problem i u komunikaciji između opština i državnih organa koji treba rešavati kako bi opštine efikasnije primijenile neka zakonska rešenja ", kazao je Katnić.

Bonus video: