MMF predlaže Crnoj Gori da poveća stopu PDV-a

MMF ocjenjuje da postoji prostor da se popuni državna kasa kroz oporezovanje imovine koje je na niskom nivou.
101 pregleda 0 komentar(a)
MMF, Foto: Savo Prelević
MMF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2011. 20:36h

Crna Gora je izašla iz recesije i projekcije su da će realni BDP rasti nekih dva procenta u 2011. godini, ali mora brzo rešavati sve slabosti sa kojima je suočena kao mala i otvorena ekonomija jer u protivnom može doći do velikih poremećaja.

To je kazao šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Garvin Bel na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani preliminarni rezultati misije.

"Ključ ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta je u rukama privatnih investicija koje moraju biti unaprijeđene domaćom fleksibilnošću i konkurentnošću cijena kako bi se izbjegao ponovni pritisak od pregrijavanja" rekao je Bel.

U finansijskom sektoru naredni koraci treba da se usredsrijede na potpuno obnavljanje boniteta u cijelom sistemu kako bi se omogućio ponovni rast kreditiranja kada se kreditna potražnja za kvalitetnim projektima ponovo vrati.

"Centralna banka mora da bude beskompromisna u rešavanju bilo kalvni h slabosti u sistemu što zahtijeva česte kontrole, a matične banke i vlasnici moraju odmah rešavati bilo kakva odstupanja od propisa, posebno nedostatke kapitala i likvidnosti.

Izuzev očiglednih opasnosti za neku pojedinačnu banku bilo kakvo kašnjenje bi ugrozilo reputaciji supervizora, a time moguće umanjilo kvalitet poslovanja i u drugim bankama.

Stoga bilo koji propust od strane vlasnika u ispunjavanju zahtjeva i mjera odmah treba da pokrene snažnu intervenciju Centralne banke u skladu sa nedavno usvojenim unaprjeđenim zakonima " istakao je Bel.

Povećati stope poreza na dohodak i PDV

MMF ocjenjuje da postoji prostor da se popuni državna kasa kroz oporezovanje imovine koje je na niskom nivou, kao i kroz mala povećanja u stopama poreza na dohodak i PDV -a.

Takva poreska rešenja ne bi, prema ocjeni MMF -a, ugrozila povoljnosti koje Crna Gora nudi za ulaganja u odnosu na region.

U državnoj kasi se može uštedjeti novac tako što će se razmotriti ubrzavanje uvođenja povećanih starosnih granica za penzionisanje, smanjiti broj zaposlenih, umjesto direktne budžetske pomoći privatnim kompanijama treba stvoriti fleksibilno radno zakonodavstvo i mobilizaciju resursa preko tržišno zasnovanog i pouzdanog finansijskog posredovanja....

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da Crna Gora neće ulaziti u kreditni aranžman sa MMF -om , već da je u planu nova emisija obveznica.

Bonus video: