Lompar i Mrkonjić se uz piće dogovarili o autoputu i Luci Bar

Vlada Srbije bez znanja kolega iz Crne Gore objavila informaciju sa neformalnog sastanka u Kotoru.
117 pregleda 0 komentar(a)
Lompar i Mrkonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Lompar i Mrkonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2011. 08:42h

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić i crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar saglasili su se na sastanku u Kotoru da je potrebno formirati zajedničku komisiju na najvišem nivou koja bi se bavila koordinacijom izgradnje autoputa od Beograda do Bara na koridoru 11, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Kako takve inforormacije nije bilo na sajtu crnogorske vlade, "Vijesti" su pozvale Ministarstvo saobraćaja odakle je saopšteno da tog sastanka nije bilo, makar ne zvaničnog, i da su iznenađeni da je to objavljeno.

Iz Lomparovog kabineta je nezvanično saopšteno da je Mrkonjić dolazio privatno u Herceg Novi i da je usput pozvao crnogorskog kolegu da se vide ako je u Kotoru.

Nakon toga, kako navode, kratko su se vidjeli u kafiću u Kotoru i dogovorili se o zajedničkoj večeri. Na večeri su, ipak, razgovarali o budućoj zajedničkoj komisiji za autoput, privatizaciji Luke Bar i preduzeću Kargo 10 koji treba da objedini teretni željeznički saobraćaj i zvanični sastanak dogovorili za 25. februar u Beogradu.

Iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije su, na poziv "Vijesti", saopštili da je taj sastanak za njih bio zvaničan zbog čega su i objavili detalje razgovora.

Vlada Srbije izdala i saopštenje sa sastanka

U saopštenju sa sajta Vlade Srbije je navedeno da je Mrkonjić na sastanku upoznao Lompara sa tim da se radovi na koridorima 10 i 11 odvijaju po ugovorenoj dinamici, kao i da će prva dionica Koridora 11 kroz Srbiju, od Uba do Lajkovca, biti završena do kraja ove godine, kako je i predviđeno u ugovoru.

"On je ukazao na to da su u pripremi tenderi za još dvije dionice na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, za koje su, pored domaćih građevinskih preduzeća, veliko interesovanje pokazale i turske kompanije. Tokom razgovora razmatran je i projekat Kargo 10, za koji je crnogorska strana pokazala veliko interesovanje imajući u vidu revitalizaciju pruge Beograd–Bar", navodi se u saopštenju sa “sastanka”.

"Lompar je uputio poziv srpskim preduzećima da učestvuju u predstojećoj privatizaciji Luke Bar i obavijestio Mrkonjića o tome da su kineske kompanije zainteresovane za izgradnju deonice Koridora 11 kroz Crnu Goru. Mrkonjić se složio sa tim da zajedničkim snagama treba konkurisati za dobijanje najpovoljnijih uslova za izgradnju cijelog Koridora 11. Na sastanku je bilo riječi i o poboljšanju uslova u vazdušnom saobraćaju, imajući u vidu zajedničku Agenciju za kontrolu letjenja" navodi se u saopštenju.

Ovu informaciju ubrzo su objavile agencije Beta i Tanjug, a zatim i ostali mediji. Na sajtu B92 naslov je bio "CG poziva Srbe da kupe Luku Bar", a što je izazvalo obilje komentara.

Bonus video: