"Barani mirni dok imaju, čim potroše pare skočiće na vas"

Pavićević je za nekoliko stotina hiljada eura, uspio da uknjiži preko 100 hiljada kvadrata Tehnoprometa B, a potom počne njihovu rasprodaju.
183 pregleda 0 komentar(a)
zarko pavicevic, Foto: Arhiva Vijesti
zarko pavicevic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.02.2011. 07:50h

Gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, iako direktno uključen u aferu prisvajanja milionske imovine nekadašnjeg Tehnoprometa B, još je izuzet iz postupaka koji, ionako jalovo, vode Osnovno državno tužilaštvo i Osnovni sud u Baru.

Ekipa “Vijesti” je u tužilaštvu i sudu u Baru nastavila istraživanje o sudbini višegodišnje “istrage” oko sumnjivih poslova i ugovora između Tehnoprometa B i Zavod za izgradnju Bara (ZIB), vlasništvo Pavićevića.

U pitanju je višemilionski posao, započet još 2002, kojeg je barski katastar poništio tek krajem prošle godine nakon rješenja tadašnjeg ministra finansija Igora Lukšića.

Bivši radnici Tehnoprometa podnijeli su osnovnom tužiocu u Baru krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Pavićevića još u martu 2008. godine.

Oni su ga optužili ga da je “u svojstvu odgovornog lica (izvršni direktor) ZIB-a sredinom 2002. u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist velikog obima zaključio ništavan ugovor.

Prijava samo pridodata spisima

Takozvani Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Tehnoprometom B, Pavićević je potpisao sa bivšim direktorom te firme Slavoljubom Glišićem.

Pavićević je po osnovu “kupljenih” nekretnina za svega nekoliko stotina hiljada eura, uspio je da u barski katastar prije osam i po godina uknjiži preko 100 hiljada kvadrata zemljišta i poslovnih prostora Tehnoprometa B, a potom u narednih nekoliko počnje njihovu rasprodaju.

Protiv Glišića se još od ranije “vodi” istraga oko ovog slučaja na osnovu prijava, ali Pavićevića niko ne dira.

Osnovni državni tužilac u Baru Milenko Magdelinić odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekao je da istraga protiv Glišića “još traje”, da je prema informacija koje je dobio od svog zamjenika, “obavljeno 5-6 dosta kontradiktornih vještačenja.

Ono što je je interesantno, Slavica Škopelja, koja je glavna pravnica ZIB-a svih godina kada su se “lomila koplja” u barskom katastru oko vlasništva nad nepokretnostima Tehnoprometa, je sestra od tetke Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, i bivše državne tužiteljice

On je rekao da je prijava protiv Pavićevića “samo pridodata tim spisima”.

“Stavljen je zahtjev za sprovođenje istrage za Glišića koja još nije okončana u Sudu. Tek kada se završi ta istraga, može se desiti da eventualno dođe do proširenja istrage o sumnjama da je bilo eventualne utaje poreza i drugih elemenata navedenih u prijavi čiji redosljed kao i predlog za saslušanje lica za nas nijesu obavezujući”, rekao je Magdelinić.

U sudu nema prijave protiv Pavićevića

U Osnovnom sudu u Baru, koji se nalazi svega 40-ak metara od Tužilaštva, nijesmo mogli naći dokaz da je bilo kakva prijava protiv Pavićevića, sa bilo kakvim zahtjevom za sprovođenje istrage ikada stigla u tu instituciju.

Osnovni tužilac Magdalenić, takođe, nije mogao navesti imena lica koja su tokom višegodišnje istrage saslušana u ovoj aferi.

On je napomenuo da je on na toj funkciji od marta 2009. godine, te da tim predmetom bavi njegova zamjenica Nusreta Arapović.

Prije Magdalenića, osnovni tužilac u Baru je bio Zoran Radović.

“Mene nikakva prijava ne zanima, niti dotiče, nego samo činjenice. Svaka osoba zdrava ili bolesna može da podnese prijavu protiv svakog kad god hoće”, rekao je za “Vijesti” Slavoljub Glišić, bivši direktor Tehnoprometa. .

“Te sam se priče naslušao i ona mi je preko glave. Ne znam koliko sam puta bio kod tužioca, i koliko sam mu papira odnio. Jednom sam prilikom zamolio tužioca da me više ne maltretira.”

Gradonačelnik zna Barane u dušu

Glišić kaže da dok je bio direktor društvene firme nije mogao niti smio prodati ništa od njene imovine.

Partnetsvo sa ZIB-om bilo je, prema njegovim riječima, “spas za radnike Tehnoprometa” koji su zahvaljujući ugovoru zbrinuti ili otišli u penziju.

“Kada sam upoznao Žarka Pavićevića, Baranina koji ljude u svom gradu poznaje u dušu, rekao mi je: 'Sve dok imaju para neće biti problema, ali Glišiću, zapamtite što vam kažem, čim potroše pare, svi će da skoče na vas'. Ugovor sa ZIB-om, nije bila moja ideja, nego ideja radnika. Ja sam se “rodio” kada je Pavićević preuzeo obaveze Tehnoprometa, a zakon sam prekšio samo što sam radnike vratio na posao”.

Šta je sa 220 kvadrata u centru?

Ni sadašnji direktor ZIB-a Danijela Krković, ni bivši direktor Tehnoprometa B Slavoljub Glišić, nijesu mogli odgovoriti na pitanje šta se desilo sa oko 220 kvadrata bivše Robne kuće Tehnomarketa, koji se nalaze svega 80-ak metara od Centra bezbjednosti u centru Bara, kojih prema katastarskim papirima, više ni nema u zvaničnoj evidenciji ta dva preduzeća.

“Pola kvadrature Robne kuće fali u papirima. Ovdje sam radila godinama i u penziju sam pošla iz nje”, priča za “Vijesti” bivša radnia S.D., danas penzionerka, pokazujući sporni poslovni prostor.

Ona zajedno sa 40-ak kolega čeka sudsko poništenje spornog Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa ZIB-om i povraćaj vrijedne imovine Tehnoprometa procijenjenoj između četiri i 10 miliona eura.

Bivši radnik Đona Janković kaže da se “u poslovnom svijetu poklapaju cifre i podaci katastra milimetar u milimetar”.

“Tehnopromet je prema listu nepokretnosti br. 2309 u KO Novi Bar imao poslovnu zgradu i to na spratu 272 kvadrata i u prizemlju 422 kvadrata. ZIB je izgubio trag za 211 kvadrata”, rekao je Janković.

“Ako nemaju devet eura da izvade posjedovni list, onda neka izmjere koracima… Ne mogu da vjerujem da 80 metara od Centra bezbjednosti u Baru sad ne postoji ta nekretnina, a da je nestala paklica cigareta, svi bi se digli na noge.”

U krivičnoj prijavi radnika protiv Pavićevića se navodi da stečena nepokretna imovina “nije nikada knjigovodstveno evidentirana kao imovina ZIB-a, niti je donesena odluka o povećanju kapitala što je imalo za posljedicu sastavljanje isprava neistinite sadržine, odnosno, lažnih bilansa stanja“.

Vrhovni državni tužilac o svemu je obaviješten još 2. aprila 2009. godine.

Ministarstvo finansija uvažilo je zahtjev bivših radnika Tehnoprometa i poništilo rješenje Uprave za nekretnine – Područne jedinice Bar od 1. aprila 2009. godine, istakavši da Ugovor Tehnoprometa sa ZiB-om, privatnom firmom gradonačelnika Žarka Pavićevića, nije bio sačinjen u skladu sa članom 11 Zakona o prometu nepokretnosti, niti su potpisi ugovarača bili ovjereni kod suda.

Kupili da pomognu Tehnopromet

Pavićevićev ZIB je u međuvremenu, predao tužbu protiv ministarstva finansija.

“Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji je potpuno legalan, a prodaja imovine je obavljena prema zakonu i važećim propisima. Imali smo i revizije koje su to kontrolisale. Sve što je ZIB prodao prethodno je kupio na inicijativu Tehnoprometa B koji je bio u teškoj situaciji. Malo smo iznenađeni posljednjom odlukom katastra, budući da tome nije ni prethodila rasprava”, rekla je za “Vijesti” Danijela Krković.

Na pitanje, da li možemo razgovarati sa glavnom pravnicom ZIB-a Slavicom Škopeljom, direktorica Krković je rekla da ona nije voljna da priča za novine, već će o ovim dilemama raspravljati pred sudom kada to bude potrebno.

Ono što je je interesantno, Slavica Škopelja, koja je glavna pravnica ZIB-a svih godina kada su se “lomila koplja” u barskom katastru oko vlasništva nad nepokretnostima Tehnoprometa, je sestra od tetke Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, i bivše državne tužiteljice.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: