Poskupljenje struje dovodi hotele do stečaja

Crna Gora je najvećim dijelom avio destinacija, te je zato neophodan dolazak niskotarifnih avio prevoznika , odnosno lou kost kompanija.
0 komentar(a)
Zlatibor Milić, Foto: Vuk Lajović
Zlatibor Milić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.02.2011. 14:55h

Hotelijeri okupljeni oko Crnogorskog turističkog udruženja upozorili su da najavljena poskupljenja struje i životnih namirnica mogu dovesti hotelsku privredu do ivice rentabilnosti, te da je i dalje najveća barijera crnogorskog turizma njena dostupnost.

Sa sastanka , održanog u miločerskom hotelu „Rezidens“ hotelijeri su donijeli zaključak da će biti urađena precizna analiza trenda rasta troškova za protekle 3 godine.

Predsjednik hotelijera u CTU Zlatibor Milić kazao je da se svaki dan priča o poskupljenju struje i životnih namirnica.

"Hotelijerstvo je uslužna djelatnost koja se prodaje godinu dana unaprijed. Danas smo razmatrli jedan slučaj da je hotelijer još prošle godine prodao u fiksnom zakupu 60 odsto kapaciteta za ovu godinu, a očekuje ga najava poskupljenja struje za više od 80 odsto. Zato se i pitamo na koji način stati na put poskupljenjima koja mogu pojedine hotele dovesti do stečaja i propasti", kazao je Milić nakon sastanka.

On je kazao da su se hotelijeri zapitali da li je „možda struja poskupjela, a da oni to i ne znaju“, te da li će biti prostora za neke subvencije od strane države kako bi se ublažile posljedice poskupljenja .

"Svaka promjena cijene , kada govorimo o hotelima, mijenja strukturu gostiju i poziciju samog tog hotela na tržištu. Ne treba niko da nas doživljava ni kao skupu, ni kao jeftinu, već kvalitetnu destinaciju, gdje svaki gost dobija odličnu uslugu za ono što je platio i da odlazi zadovoljan", kazao je Milić.

Prema njegovim riječima Crna Gora je najvećim dijelom avio destinacija, te je zato neophodan dolazak niskotarifnih avio prevoznika , odnosno lou kost kompanija.

"Raduje nas činjenica da počinjnu pregovori u martu sa tim avio prevoznicima, ali isto tako se nadamo da će ti pregovori biti ograničeni. Trebalo bi se spremiti za dolazak lou kost kompanija, jer to podrazumijeva drugačiji način prodaje", kazao je Milić.

Bonus video: