Pavićević knjižio i prodavao tuđu imovinu

Pavićević je bez sudske ovjere, bez plaćanja poreza na promet nepokretnosti, za svega nekoliko stotina hiljada eura, uspio da prisvoji oko 130.000 kvadrata u centru grada.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2011. 10:28h

Ministarstvo finansija je nedavno ocijenilo da je firma gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića prije 9 godina nezakonito sklopila "Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji" sa firmom “Tehnopromet” , odnosno uknjižila a kasnije prodavala imovinu milionske vrijednosti.

Pavićević je 2002. godine, kao izvršni direktor Zavoda za izgradnju Bara (ZIB), potpisao ugovor i na volšeban način, bez sudske ovjere, bez plaćanja poreza na promet nepokretnosti, za svega nekoliko stotina hiljada eura, uspio da u katastru uknjiži oko 130.000 kvadrata zemljišta i poslovnih prostora u centru grada.

To je bila imovina nekadašnjeg ogranka beogradske firme “Tehnopromet”, koju je gadonačelnikova firma, kasnije, rasprodala trećim licima.

Ministarstvo finansija uvažilo je zahtjev bivših radnika "Tehnoprometa" iz Bara i poništilo rješenje barske podružnice Uprave za nekretnine od 1. aprila 2009. godine.

Lukšićeva odluka

Tu je odluku donio sadašnji premijer Igor Lukšić, rođeni Baranin, a kasnije je i potvrdio, što je bila jedan od njegovih posljednjih poteza sa pozicije ministra finansija.

Pavićević je sporni ugovor potpisao 2002. godine sa bivšim direktorom “Tehnoprometa” Slavoljubom Glišićem, a protivno članu 11 Zakona o prometu nepokretnosti, kako je utvrdilo je ministarstvo.

Lukšićev tim je utvrdio i da potpisi ugovarača nijesu bili ovjereni kod suda.

Zaključak odluke koju je drugi put u dvije godine potpisao Lukšić bio je da je žalba radnika “Tehnoprometa” osnovana, a ugovor ništavan, odnosno - “ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo”.

U rješenju bivšeg ministra finansija od 8. decembra prošle godine, 20-ak dana prije nego što će u Skupštini biti imenovan za novog premijera, piše:

“Činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno jer Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji je zaključen između Tehnopromet DOO i Zavoda za izgradnju Bara nije ocijenjen ni sa važećom odredbom člana 84 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, pa je žalbeno rješenje valjalo poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak”.

Katastar se predomislio

Činovnici u barskom katastru su se, izgleda, na kraju ipak dozvali pameti procijenivši, vjerovatno, da je vrag odnio šalu i nakon punih 8 i po godina tek nedavno oglasili ništavnim svoje rješenje od 20. avgusta 2002. godine.

Dan nakon što je Uprava za nekretnine donijela rješenje u korist bivših radnika “Tehnoprometa”, njihov advokat Dejan Ćosović, rano ujutro 28. januara u 6.22 časova na mobilni telefon dobio prijeteću poruku - sliku sa šest cvjetova u saksiji!

A upravo je tim rješenjem dozvoljena promjena u katastru, na osnovu spornog Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Uprava je poništila sve pravne posljedice koje su uslijedile nad vrijednom imovinom, vrativši je 20. januara ove godine u svojinu Tehnoprometa DOO.

Ono što je interesantno, Privredni sud u Podgorici izgleda nije ni znao da je Vlada poništila rješenje barske uprave za nekretnine, pa je krajem decembra sudskom likvidacijom izbrisao "Tehnopromet" iz registra suda ne znajući, vjerovatno, da ta firma posjeduje imovinu višemilionske vrijednosti.

Sada su zato oči bivših radnika “Tehnoprometa”, koji pred Privrednim sudom očekuju nastavak parnice, uprte u sudiju Ivana Kovačevića.

Od njega traže da se ponovo razmotri likvidacioni postupak, i ističu da su nezadovoljni postupkom likvidacionog upravnika i registratora koji su izbrisali njihovu firmu iz zvanične evidencije, uprkos odluci Vlade.

Saznajemo nezvanično, da se u sudu i ranije dešavalo da se naknadno “otkrije” imovina kompanije koja je prethodno likvidirana, pa da se postupak nastavi.

Imovina vrijedna između 4 i 10 miliona

Ekipa “Vijesti” juče je boravila u Baru, razgovarala sa bivšim radnicima "Tehnoprometa" i obišla dio vrijednih nekretnina te firme.

Sva imovina u svojini "Tehnoprometa", na osnovu grube procjene, vrijedi između 4 i 10 miliona eura.

Pored vrijedne zgrade u strogom centru grada, poslovnih prostora i magacina, Tehnopromet ima oko 90.000 kvadrata zemljišta u starom Baru na kojem se nalazi oko 700 stabala maslina.

Ta imovina (KO Tomba) je za svega 47.000 eura prodata (ili preprodata) Zejnelu Šaboviću, porijeklom iz Dobrih Voda, koji živi u SAD.

Ipak ta je imovina sada opet uknjižena na “Tehnopromet”.

6 cvjetova za advokata

Samo dan nakon što je obaviješten da je Uprava nekretnine PJ Bar donijela rješenje u korist bivših radnika “Tehnoprometa”- njegovih klijenata, Dejanu Ćosoviću, advokatu iz Budve, rano ujutro 28. januara u 6.22 časova na mobilni telefon stigla je prijeteća poruka - slika sa šest cvjetova u saksiji koje se prilažu na nadgrobni spomenik.

Ta čudna “čestitka” Ćosovića je uznemirila pa je istog dana podnio krivičnu prijavu u PJ Uprave policije u Budvi protiv M. K. iz Podgorice (ime poznato redakciji, riječ je o stranom državljaninu).

Gradonačelnik obećao objašnjenje

Gradonačelnik Bara, vlasnik i bivši direktor ZIB-a Žarko Pavićević juče nije mogao da primi ekipu “Vijesti”.

On je, ipak, u kratkom telefonskom razgovoru obećao da će “Vijestima” danas biti stavljena na uvid kompletna dokumentacija ZIB-a vezana za ovaj slučaj.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: