RAE MIJENJA PRAVILA

Krađa i gubici više neće biti na računu za struju

Kroz sadašnje cijene struje, potrošači su primorani da Elektroprivredi sa 14 miliona eura plaćaju gubitke u distribuciji, a oko četiri i po miliona za one u prenosu
58 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2019. 02:21h

Regulatorna agencija za energetiku priprema izmjene nove metodologije u dijelu gubitaka u energetskim mrežama, jer je dužna da poštuje ocjenu Ustavnog suda da taj trošak ne može da se preliva na račune potrošača, saopštio je direktor RAE Dragoljub Drašković.

On je nagovijestio da će to uticati i na umanjenje prihoda energetskih preduzeća koje će ubirati kroz cijene struje od aprila.

Neustavnim je proglašeno pravilo RAE, koje je važilo od 2005. do oktobra prošle godine, da gubitke u distributivnom i prenosnom sistemu plaćaju građani i privreda.

"Ali suštinski iste odredbe o gubicima sadrže i nova pravila za obračun cijena i RAE je, kao državni organ, dužan da ih uskladi sa odlukom najveće sudske instance. Ne smijemo dozvoliti da se ubuduće proizvodi šteta po tom osnovu", izjavio je Drašković “Vijestima”.

Izbacivanje neustavnih stvaki sa računa, dovodi do situacije da do poskupljenja struje ne može doći ni u najavljenom neznatnom procentu, osim ukoliko taj odbitak RAE ne nadomjesti priznavanjem većeg prihoda Elektroprivredi i Elektroprenosu po nekom drugom osnovu.

Drašković je ukazao da, iako odluka Ustavnog suda nije objavljena u Službenom listu, prema informaciji sa sajta suda vidi se da su poništili sve gubitke - i presudili da ni tehničke ni one komercijalne prirode ne treba da plaćaju potrošači.

"Jedini problem je što to znači da se ni neminovni tehnički gubici, oni koji prirodno nastaju i priznaju se i savremenim elektroenergetskim sistemima, ne mogu preliti na račune. To već inicira izmjene Zakona o energetici. Bez toga bi se i uračunavanje neminovnog dijela tehničkih gubitaka kroz cijene tretiralo nelegalnim", napomenuo je Drašković.

Na konstataciju novinara da RAE mora snositi odgovornost što je EPCG po njihovom propisu nelegalno ubirao desetine milione eura od potrošača, Drašković je odgovorio da to ne gleda tako.

"RAE je određivala pravila u skladu sa najboljom praksom u toj oblasti. A svaki propis važi i “živi” dok se ne ocijeni neustavnim", odgovorio je Drašković.

Upitan kako će potrošači biti obeštećeni, Drašković kaže da će regulator o tome stav imati kada vidi obrazloženje odluke suda.

"To je dosta neizvjesno, postoje rokovi zastarjelosti", istakao je Drašković.

Kroz sadašnje cijene struje, potrošači su primorani da Elektroprivredi sa 14 miliona eura plaćaju gubitke u distribuciji, a oko četiri i po miliona za one u prenosu.

Opširnije u štampanom izdaju