"Novito" u krizi: prodaju nekretnine, da bi napunili rafove

Prema nezvaničnim informacijama iz “Novita”, predsjednik odbora direktora Umberto Bedini ovih dana bi trebalo da dođe iz Italije, kako bi se sa menadžmentom firme i dobavljačima dogovorio način i dinamika snabdijevanja lanca “Novito”.
60 pregleda 0 komentar(a)
novito, Foto: Zoran Đurić
novito, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.02.2011. 18:33h

Marketi “Novito” iz nekada prestižnog lanca maloprodaje, posljednjih pola godine su prazni i podsjećaju na trgovine s početka devedestih godina prošlog vijeka kada su se na rafovima “rastezala” pakovanja toalet papira, salveta i sličnih artikala, kako bi se, neuspješno, prikrila nemaština.

Lanac maloprodajnih trgovina “Novito” je kćerka firme “Mješovito” osnovana prije tri godine.

U okviru “Novita” radi petnaestak marketa i hiper marketa u Herceg Novom, Tivtu, Radanovićima, Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću i Baru.

Od oktobra kada je kulminirao sukob u vrhu firme, dobavljači su prestali da isporučuju robu “Novitu”, do tada prestižnom trgovinskom lancu, nastalom iz “Mješovitog”, koje u Herceg Novom postoji još od 1954. godine. Zaposleni su posljednju platu primili za novembar.

Na prodaji je stovarište u Zelenici, čija je početna cijena 500 hiljada, kao i kompleks hotela „Tivat” u Seljanovu po početnoj cijeni od milion

Itlijanska firma “Euroćem”, koja je većinski vlasnik “Mješovitog” ovih dana oglasila je prodaju nekretnina u Tivtu i Zelenici koje nijesu u funkciji.

Kažu da je to način da dođu do sredstava za nabavku robe i popunjavanje praznih rafova u “Novito” trgovinama i spasavanje trgovinske djelatnosti.

Oglašen je tender za prodaju stovarišta u Zelenici, na površini od oko 1.400 kvadrata na kojem je objekat od 717 kvadratnih metara. Minimalna početna cijena za kompleks je 500 hiljada eura.

Pored toga, na prodaji je i kompleks hotela “Tivat” u Seljanovu koga čini oko 9.000 kvadrata zemljišta na veoma atraktivnoj lokaciji uz magistralu u blizini “Porto Montenegra”, gdje je GUP-om predviđena gradnja hotela i odmarališta. Početna cijena te nekretnine je milion eura.

Prema nezvaničnim informacijama iz “Novita”, predsjednik odbora direktora Umberto Bedini ovih dana bi trebalo da dođe iz Italije, kako bi se sa menadžmentom firme i dobavljačima dogovorio način i dinamika snabdijevanja lanca “Novito”.

”Novito će stati na noge”, izjavio je nedavno Bedini i naglasio da ulažu i dosta napora da sačuvaju svih 500 radnih mjesta.

Novo rukovodstvo “Novita” je inače podnijelo krivičnu prijavu protiv Vladana Vujovića, doskorašnjeg direktora firme, zbog navodnih malverzacija u kompaniji, a optužuju ga i za razne opstrukcije u poslovanju i nakon što je smijenjen.

“Novito”, kako je ranije objavljeno, duguje oko 10 miliona eura, uglavnom dobavljačima.

Bonus video: