EKIP: Cijene mobilne i interneta značajno manje nego u EU

SDP traži uporednu analizu načina obračuna telekomunikacionih usluga u evropskim zemljama, kako bi se dobila preciznija slika i omogućilo upoređivanje
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2011. 20:47h

Usluge fiksne i mobilne telefonije i interneta u Crnoj Gori su veće nego u zemljama regiona i EU, ocijenili su članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, dok predstavnici Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) tvrde suprotno.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, naveo da je kvalitet usluga koje u Crnoj Gori pružaju telekomunikacioni operatori slabiji, a cijene više nego u okruženju. "Slična stvar je bila i kod obračuna električne energije, zbog čega se postavlja pitanje da li građani plaćaju samo ono što su potrošili ili račune koji su veći od realne potrošnje", rekao je Konjević u Skupštini, na kontrolnom saslušanju u oblasti telekomunikacija.On je tražio od EKIP-a da napravi uporednu analizu načina obračuna telekomunikacionih usluga u evropskim zemljama, kako bi se dobila preciznija slika i omogućilo upoređivanje.

Predsjednik Savjeta EKIP-a, Šaleta Đurović, tvrdi da su cijene usluga mobilne i fiksne telefonije i interneta u Crnoj Gori na nivou ili ispod prosječnih u zemljama regiona, dok su značajno manje nego u EU.

Država pogriješila što je prodala Telekom

Vraćanje telekomunikacione infrastrukture državi i promjena Zakona o toj oblasti neke su od ključnih stvari koje bi trebalo preduzeti kako bi se poboljšalo stanje u tom sektoru i zaštitili korisnici, ocijenio je poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović.

Vraćanje telekomunikacione infrastrukture državi i promjena Zakona o toj oblasti neke su od ključnih stvari koje bi trebalo preduzeti kako bi se poboljšalo stanje u tom sektoru i zaštitili korisnici

Njemcima treba infrastruktura da bi kontrolisali razvoj

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Slavoljub Popadić, smatra da je Vlada uradila dobar posao kada je prodala telekomunikacionu kompaniju i infrastrukturu.

"Deutsche Telekom nikada ne bi kupio Crnogorski Telekom bez infrastrukture, jer u tom slučaju ne bi mogao da kontroliše razvoj", rekao je Popadić.

On je naveo da su u kompaniji u dilemi da li da nastave gradnju telekomunikacione infrastrukture, s obzirom na to da moraju da je iznajmljuju po cijeni od osam centi po metru, što je neisplativo.

"Bili bismo srećni kada bi to neko drugi uradio za nas", poručio je Popadić.

Od građana uzeli najmanje 40 miliona

Predstavnik Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Predrag Boljević, naveo je da bi trebalo preispitati način na koji je telekomunikaciona infrastruktura postala dio imovine Crnogorskog Telekoma, s obzirom na to da je ona izgrađena novcem građana.

Država bi pod hitno trebalo da se vrati na tržište, jer je prodajom Telekoma izgubljeno hiljadu radnih mjesta, dok se iz Crne Gore odlilo oko 100 miliona eura

"Za obračun se koristi očekivani obim usluga, a ne stvarni", saopštio je Boljević i dodao da Zakon o elektronskim komunikacijama nije zaživio u dijelu koji se odnosi na zaštitu potrošača.On tvrdi da niko od operatora koji posluju u Crnoj Gori nema mjerila u skladu sa propisima i zakonima koji važe u svijetu."Država bi pod hitno trebalo da se vrati na tržište, jer je prodajom Telekoma izgubljeno hiljadu radnih mjesta, dok se iz Crne Gore odlilo oko 100 miliona eura", rekao je Boljević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, smatra da je zakonskim propisima kojima je regulisana oblast telekomunikacija omogućeno operatorima da u cijene usluga obračunaju nešto što korisnici nijesu potrošili, a što u ukupnom iznosu predstavlja veliki novac, koji se odliva iz Crne Gore.

Kako su Sams i Šajo zaradili 2,3 miliona

Poslanik SNP-a, Dragoljub Šćekić, sumnja u zakonitost kupovine poslovnog prostora, za koji je EKIP kompanijama Sams i Šajo platio nešto više od četiri miliona eura.On je dodao da su preduzeća Sams i Šajo na taj način zaradila oko 2,3 miliona eura, jer su prethodno isti poslovni prostor kupila od Universziteta Crne Gore za 1,6 miliona eura.Šćekić je tražio da nadležni organi ispitaju zakonitost tog posla i objasne zašto je država oštećena, a pojedincima omogućena zarada od 2,3 miliona eura.Članovi Odbora zamjeraju EKIP-u što je na glavni mjerni centar potrošeno pet miliona eura umjesto prvobitno planirane sume od najviše milion eura.Izvršni direktor EKIP-a, Zoran Sekulić, kazao je da "ne stoje" mnoge konstatacije koje su predstavnici Odbora i CEZAP-a saopštili na kontrolnom saslušanju, kao i da je sporna kupovina poslovnog prostora bila u skladu sa zakonom."Za taj poslovni prostor je bio raspisan tender na koji su stigle dvije ponude. Postupak je bio u skladu sa zakonom. Veće institucije su ga analizirale i utvrdile da je tu sve u redu", poručio je Sekulić.

Operatori doprinijeli razvoju telekomunikacionog tržišta u Crnoj Gori

Predstavnik Telenora, Ana Radulović, smatra da su operatori doprinijeli razvijenosti tržišta telekomunikacija u Crnoj Gori.

Ona je dodala da je regulatorni okvir veoma bitan za razvoj tog sektora, kao i da očekuje da se u narednom periodu bolje poštuju stečena prava.

Bonus video: