Radnici FEP-a nastavljaju sa protestima do ispunjenja zahtjeva

Radnici su odlučili da sačekaju da se dato obećanje ispuni pa da prestanu sa dvanaestočasovnim protestima.
110 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.02.2011. 12:20h

Radnici Fabrike elektroda iz Plužina koji od 27. decembra protestuju u krugu fabrike nastaviće sa protestima sve dok se ne ispuni obećanje koje im je dao predsjednik Vlade Igor Lukšić, koji ih je prošlog petka posjetio.

On im je tada obećao da će u saradnji sa bankama obezbijediti jedan dio zaostalih zarada kako bi omogućili pokretanje proizvodnje, kao i dio obrtnih sredstava jer je već "nekoliko tendera u regionu u toku koje ne bi valjalo propustiti" jer bi moglo da se desi da izgube tržište.

Radnici su odlučili da sačekaju da se dato obećanje ispuni pa da prestanu sa dvanaestočasovnim protestima.

"Plan nam je da kratkoročno pokušamo da stvar oko obezbjeđivanja obrtnih sredstava stavimo na noge, kao i da tim iz Vlade u saradnji sa kompanijom prirpemi plan reorganizacije u narednih nekoliko sedmica. Takođe želimo da obezbijedimo da se riješi ono što su dugoročni problemi, opterećenja fabrike koji se tiču povezivanja staža, utvrđivanja dinamike isplate zaostalih zarada i reprogram obaveza prema dobavljačima i bankama" rekao je Lukšić kada je posjetio jedinu fabriku takve vrste u državi, koja ne radio d 9. septembra prošle godine.

Premijer je tada kazao da će se na taj način stvoriti uslovi da se državno potraživanje pretvori u akcijski kapital čime bi se stvorili uslovi traženja stabilnog strateškog partnera.

Premijer je kazao da se nada da su na putu da stvore uslove da se fabrika "postavi na zdrave noge" i da se ponovo postane ono što je bila u prethodnom periodu – uspješno preduzeće koje je cjelokupan program usmjeravalo za izvoz.

Radnici FEP-a, fabrike i koja je sa radom počela 1985. godine, traže isplatu 20 zarada, povezivanje radnog staža od 2005. godine, isplatu radnika koji budu proglašeni tehnološkim viškom po Kolektivnom ugovoru i pokretanje proizvodnje.

Bonus video: