Banke bi mogle pomoći energetsku efikasnost

"Krediti će se koristiti samo za potrebe ugradnje kolektora, i biće u visini vrijednosti solarnog sistema koji se stavlja na stambeni objekat. Mjesečna rata , koji bi se otplaćivao 7 godina, iznosila oko 20 eura ", navodi se u saopštenju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 17:07h

Ministarstvo ekonomije i Program zaštite životne sredine Ujedinjenih Nacija (UNEP) će tokom ove sedmice putem javnog poziva pozvati komercijalne banke koje posluju na teritoriji Crne Gore da ponude uslove i modalitet saradnje kako bi se obezbijedili krediti za domaćinstva za ugradnju solarnih kolektora, saopšteno je juče iz Ministarstva ekonomije.

"Krediti će se koristiti samo za potrebe ugradnje kolektora, i biće u visini vrijednosti solarnog sistema koji se stavlja na stambeni objekat. Ministarstvo ekonomije i UNEP su obezbijedili finansijska sredstva za subvencioniranje kamatne stope u cilju omogućavanja pristupa komercijalnim zajmovima za nabavku sistema za solarno zagrijevanje vode, i to do 0% efektivne kamatne stope.

To bi značilo bi, da za prosječno domaćinstvo, mjesečna rata kredita, koji bi se otplaćivao 7 godina, iznosila oko 20 eura ", navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat je, kako se dodaje, pokrenut na osnovu Studije tržišnog potencijala za razvoj, ugradnju i korišćenje solarnih kolektora za zagrijavanje sanitarne vode, “koja je pokazala da Crna Gora ima izuzetne ekonomske povoljnosti od upotrebe navedene tehnologije”.

"Poznat je podatak da u razvijenim zemljama i zemljama ubrzanog razvoja, kakva je Crna Gora, više od 50 odsto potreba za električnom energijom koristi se za potrebe zagrijavanja vode i prostora.

Zbog visokog solarnog potencijala Crne Gore i sve pristupačnije tehnologije u oblasti solarne energije koja se uspješno koristi za zagrijevanje sanitarne vode i prostora, kao i problema povećanja cijena električne energije, upotreba solarnih kolektora predstavlja sve povoljnije rješenje za prosječno domaćinstvo u Crnoj Gori ", saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Podsjeća se da je istraživanje koje je tokom 2009. godine sprovedeno među domaćinstvima centralnog i južnog regiona Crne Gore, koji imaju najveći solarni i ekonomski potencijal realizacije ušteda i povoljnosti ugradnje i korišćenje solarnih kolektora, pokazalo je da čak 70 odsto ispitanika spremnno da ugradi solarni kolektor, ako može dovesti do ekonomskih i energetskih ušteda.

" Isto istraživanje je pokazalo da čak 80 odsto građana smatra da mjesečne rate kredita do 30 eura predstavlja pristupačnu investiciju za ugradnju solarnog kolektora koji može da se otplati za 5-7 godina ", precizirali su iz Ministarstva ekonomije.

Studija je, kako podsjećaju, takođe pokazala da bankarski sektor u Crnoj Gori još nije dovoljno motivisan da nudi povoljne kredite za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

"Do sada su samo tri banke nudile kreditne linije za konkretne investicione mjere poboljšanja energetske efikasnosti za mala i srednja preduzeća, uz skoro uključenje mogućnosti kreditiranja fizičkih lica, odnosno domaćinstava.

Međutim, ponuđeni krediti mogu biti i povoljniji kada Vlada Crne Gore nudi određeni finansijski podsticaj, koji može da se manifestuje kao subvencioniranje kamatne stope, učešće u otplati mjesečnih rata kredita, učešće u ukupnom kapitalnom trošku ugradnje solarnog kolektora i do četvrtine njegove vrijednosti i niz drugih mogućnosti ", smatraju u Ministarstvu.

Galerija

Bonus video: