Finansijski izvještaji kompanije Cubus lux na sajtu MANS-a

Nakon toga će, očekuju u MANS-u, "kabinet Vujice Lazovića konačno prestati sa manipulacijama i obmanom crnogorske javnosti"
60 pregleda 0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.02.2011. 10:57h

MANS će početkom naredne sedmice premijeru i predsjedniku Savjeta za privatizaciju Igoru Lukšiću i Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić dostaviti finansijske izvještaje “Cubus Luxa”, kompanije koja je pobijedila na tenderu za dugoročni zakup uvale Valdanos kraj Ulcinja, saopšteno je iz te organizacije.

U saopštenju kojeg potpisuje direktor programa za urbanizam Dejan Milovac, navodi se da će finansijski izvještaji koji obuhvataju sve kompanije Cubus Luxa od ponedjeljka biti dostupni i na sajtu MANS-a.

Nakon toga će, očekuju u MANS-u, "kabinet Vujice Lazovića konačno prestati sa manipulacijama i obmanom crnogorske javnosti".

"Izvještaji koji pokrivaju period od 2003. do 2010. godine pokazuju da je britanska komapnija “Cubus Lux” samo jedne godine poslovala sa profitom, što je automatski diskvalifikuje sa tendera za zakup Valdanosa.

Gubitak za 2003. godinu je iznosio 265.000 funti, za 2004. godinu 453.000 funti, za 2005. godinu 497.000 funti, dok je u periodu 2006 - 2007. godinu ukupni gubitak bio na nivou od oko 130.000 funti. Izvještaj koji je urađen 31. marta 2008. godine za prethodni period pokazuje da je kompanija poslovala sa profitom od oko 4.9 miliona funti", navodi se u saopštenju i dodaje da, nakon tegodine, izvještaji koji su izrađeni u martu 2009. i 2010. godine, pokazuju da je kompanija ponovo ušla u gubitke koji se iz godine u godinu povećavaju.

Posljednji polugodišnji izvještaj urađen u septembru 2010, navode u MANS-u, takođe je pokazao gubitke na nivou od 1.4 miliona funti.

"Iz navedenih podataka je sasvim jasno da Cubus Lux nije mogao zadovoljiti uslov da u posljednjih 5 kalendarskih godine, tri godine posluje bez gubitaka. Nažalost, ovo jesu činjenice, ma koliko Vujica Lazović pokušavao da izmanipuliše javnost", navodi se u saopštenju.

Što se tiče deset kompanija koje posluju u sklopu Cubus Luxa, na koje se poziva Vujica Lazović, kako navode u MANS-u, posljednji finansijski izvještaji pokazuju da su sve kompanije poslovale sa gubitkom kao i da Cubus razmatra opciju da proda najmanje dvije kompanije u Hrvatskoj - projekat Olive Island marine i kazino u Puli. Izvještaj takođe pokazuje da Cubus Lux ima problema i sa otplatom višemilionskih kredita ka Hypo Alpe Adria Banci i Erste banci.

"Što se tiče bankarskih garancija za razvoj projekta i zakupninu, bilo bi dobro ukoliko bi poptredsjednik Vlade Lazović mogao sa njima da upozna javnost Crne Gore jer je njihovo postojanje u najmanju ruku dovodi u pitanje. U svojoj izjavi od prošlog petka Lazović je rekao da “u okviru Ugovora postoje garancije, kojima će biti pokrivene sve aktivnosti na projektu”. Samo dan ranije” iz Vlade smo čuli da “u slučaju da Vlada ne dobije garancije Ugovor sa ovom kompanijom neće biti zaključen, pa se bi bilo neophodno na čujemo konačno da li garancije postoje ili ne", stoji u saopštenju.

Iz MANS-a dalje navode da se istovremeno, u izvještajima Cubus Luxa nakon tendera navodi da “kompanija i dalje treba da obezbijedi sredstva kojima će finansirati projekat, kao i da očekuje da će kredite uspjeti da dobije od lokalnih crnogorskih banaka”.

"Ovo su samo neke od nelogičnosti kojima bi Vrhovni državni tužilac mogao da se pozabavi", stoji u saopštenju.

U MANS-u smatraju da će i sami finansijski izvještaji Cubus Luxa biti dovoljni predsjedniku Savjeta za privatizaciju Igoru Lukšiću da pokrene postupak poništavanja odluke o davanju u dugoročni zakup uvale Valdanos.

MANS će tokom naredne sedmice o slučaju Valdanos detaljno obavijestiti i relevante međunarodne institucije koje prate situaciju u Crnoj Gori.

Bonus video: