Turska će pomoći razvoj turizma u Crnoj Gori

Prihodi od turizma na godišnjem nivou u Turskoj iznose oko 23 milijarde dolara, a tu zemlju tokom godinu dana posjeti blizu 30 miliona turista
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 16:40h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić potpisao je danas u Istambulu Sporazum o saradnji u oblasti turizma sa generalnim sekretarom u Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske Ozgurom Ozaslanom.

Kako se navodi iz resornog ministarstva sporazumom je predviđeno uspostavljanje saradnje na planu razmjene informacija naročito u vezi sa: zakonodavstvom i propisima kojima se uređuje turistička djelatnost obije zemlje; administrativnim uređenjem, strategijama i programima razvoja i promovisanja turizma; statističkim podacima u oblasti turizma; prednostima i mjerama podsticanja investiranja u razvoju turizma u obje zemlje; sistemima stručnog turističkog obrazovanja na svim nivoima, uključujući i razmjenu dokumentacije; turističkim resursima svojih zemalja, uključujući i propagandni materijal i naučnim istraživanjima u oblasti turizma.

Sekulić je ocijenio da će potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske doprinijeti unaprijeđenju bilateralne saradnje izmedju dvije države.

"Kroz implementaciju Sporazuma unaprijediće se saradnja u oblasti turizma i kroz učešće na turističkim sajmovima koji se organizuju u obije zemlje, kroz organizovanje studijskih putovanja za grupe novinara, kao i učešćem na konferencijama i drugim međunarodnim manifestacijama", kazao je Sekulić.

Turska je značajna reciptivna turistička destinacija sa velikim iskustvom u turističkom razvoju, pa je njena pomoć za Crnu Goru u tom smislu od neprocjenjive važnosti. Na ovakav zaključak upućuje i činjenica da prihodi od turizma na godišnjem nivou iznose oko 23 milijarde dolara i da Tursku za godinu dana posjeti blizu 30 miliona turista.

Bonus video: