Sportski hotel u Igalu bi mogao da puni dvorane

Izgradnju, koja je trajala duže od 11 godina, od početka su pratile nedoumice i nevjerica u isplativost projekta
102 pregleda 0 komentar(a)
Sportski centar HN, Foto: Slavica Kosić
Sportski centar HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.02.2011. 16:58h

Iako tri godine od otvaranja sportskog centra Igalo sportisti i rekreativci iz Herceg Novog sve više koriste usluge tog objekta, njegovi kapaciteti nijesu dovoljno iskorišteni. Sportski hotel, iako odavno završen, još nije opremljen. Planovi menadžmenta usmjereni su na stvaranje uslova za organizovanje komercijalnih priredbi, kako bi to javno preduzeće obezbijedilo što više sredstava iz sopstvenih izvora, a ujedno privuklo što više građana u SC.

Mukotrpnu izgradnju, koja je trajala duže od 11 godina, pratile su od početka nedoumice i nevjerica u isplativost projekta za koji je Opština Herceg Novi beogradskom “Energoprojektu” dala više od 16.000 kvadrata atraktivnog zemljišta na Savini, a potom još dodatnu parcelu u Igalu za izgradnju apartmanskog naselja.

“Tri godine nakon otvaranja i dalje je aktuelna ista dilema - sportisti i rekreativci u Herceg Novom sigurno su na dobitku, jer konačno imaju dobre uslove za treninge i utakmice, a sve je više i rekreativaca koji koriste usluge centra”, kaže direktor Savo Morović.

On kaže da su svakog radnog dana, od osam do 23 sata, osim nedjelje koja je rezervisana za utakmice, gotovo svi termini popunjeni.

Klubovima tolerišu zakup

“Svega šest zaposlenih za sada uspijevaju da organizuju rad centra. Godišnji troškovi za održavanje i funkcionisanje centra iznose 168.000 eura. Opština je prošle godine iz budžeta opredijelila 140.000, ali je, nakon rebalansa, obezbijeđeno 110.000 eura. Sami su zaradili 20.000 eura. U interesu sporta cjenovnik je prilagođen mogućnostima klubova, kojima se za sada toleriše neplaćanje zakupa”, kaže Morović.

Uprkos izjavama o ekskluzivnosti objekta, koje su davali izvođači prilikom gradnje i otvaranja dvorane, organizacija međunarodnih utakmica koje bi, svakako, bile isplative i atraktivnije za publiku nije moguća, jer ne postoje tehnički uslovi kao što je kvalitet parketa, koji je neophodno zamijeniti. Taj posao je u planu ove godine.

U planu je i izrada projekta akustike, sa ciljem da se ubuduće organizuju komercijalne priredbe, od kojih je sigurnija zarada. Sportski hotel, iako odavno građevinski završen, još je prazan i neopremljen, a Opština Herceg Novi, koja gazduje hotelom, ni nakon trećeg tendera nije uspjela u namjeri da pronađe dobrog zakupca.

„Interesovanja ima”, kaže Morović, uvjeren da će se organizacijom komercijalnih programa imati i bolji finansijski efekti.

U planu Sportskog centra je i organizacija sajmova.

Bonus video: