Sindikat Željezare odbio predlog vlasnika i traži da ode iz fabrike

Uprava Željezare predložila je da se od demontiranja i topljenja pogona Sitne i Srednje valjaonice obezbijede sredstva za kontinuitet proizvodnje i rješavanje stambenih pitanja.
95 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Janko Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2011. 14:44h

Uprava nikšićke Željezare predložila je da se od demontiranja i topljenja pogona Sitne i Srednje valjaonice obezbijede sredstva za kontinuitet proizvodnje i rješavanje stambenih pitanja i u obavještenju koje je postavljeno na oglasnoj tabli poručila da se odmah počne sa demontažom tih pogona kako bi se ispunile hitne porudžbine kupaca.

"Za svaku tonu otpadnog željeza nastalog demontažom Sitne i Srednje valjaonice Željezara će uplatiti 125 eura na svoj poseban račun u Erste banci, koji će biti utrošeni za stambena pitanja radnika. Na poseban račun biće uplaćeno i 50 odsto ukupne vrijednosti sredstva od obojenih metala, ukoliko se pronađu prilikom demontaže” stoji u predlogu uprave.

I manjinski sindikat Željezare odbio je predlog uprave o demontaži i topljenju pogona Sitne i Srednje valjaonice i kazao da ni ponuđena cijena od 125 eura po toni željeza od izrezanih pogona ne odgovara stvarnoj, jer se ta cijena na tržištu kreće od 380 eura.

“Demontiranje pogona Sitne i Srednje valjaonice omogućilo bi Željezari da ispoštuje obaveze prema Evropskoj Uniji“ poručuju iz poslovodstva.

Oni su predložili i drugu soluciju – da se novac dobijen demontažom i topljenjem pogona podijeli zaposlenima koji odluče da napuste fabriku uz ponuđeni socijalni program.

Izvršnog odbora Sindikalne organizacije koja djeluje pri Uniji slobodnih sindikata jednoglasno je odbio ponudu poslovodstva i ocijenio je neprihvatljivom.

"Neprihvatljivo je da se novčana sredstva za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih, isplatu zarada kao i to da se sirovine za održavanje kontinuiteta proizvodnje obezbjeđuju od željezarine imovine. Na žalost još jednom ste pokazali veliku neozbiljnost u poslovanju kao i nemogućnost da ispunjavate ugovorima utvrđene obaveze kojima ste se obavezali da investirate, proizvodite i isplaćujete zaradu zaposlenima" stoji u odgovoru IO Sindikata koje je potpisao predsjednik te sindikalne organizacije Janko Vučinić.

"Na kraju vas pozivamo da kao većinski vlasnik izvršavate preuzete obaveze a ako to nećete da uradite, onda bi vas zamolili da napustite Željezaru jer svako vaše dalje zdržavanje samo nanosi štetu svim zaposlenima i produžava agoniju u kojoj se našla naša fabrika" navodi se u odgovoru Vučinića.

I manjinski sindikat Željezare koji djeluje pri SSCG odbio je predlog uprave o demontaži i topljenju pogona Sitne i Srednje valjaonice i kazao da ni ponuđena cijena od 125 eura po toni željeza od izrezanih pogona ne odgovara stvarnoj, jer se ta cijena na tržištu kreće od 380 eura.

Oni su od poslovodstva tražili da im odgovore šta to komisija EU traži od njih, da li u to spada i »nominalni kapacitat fabrike“, da li su za demontažu pogona dobili saglasnost i ostalih akcionara, kao i zbog čega pominju poseban račun kod Erste banke a ne već postojeće račune kod crnogorskih banaka.

Bonus video: