Rusi počeli da plaćaju milionski dug Tivtu

373 pregleda 0 komentar(a)
ostrvo Sveti Marko, Foto: Arhiva Vijesti
ostrvo Sveti Marko, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.03.2018. 15:45h

Opština Tivat počela je naplatu milionskog duga koji prema lokalnoj upravi na ime poreza na nepokretnosti ima kompanija “Ostrvo Sveti Marko“ na koju je kao vlasnik upisan najveći dio površine istoimenog ostrva u Tivatskom zalivu.

Prema nezvaničnim informacijama ta kompanija sa formalnim sjedištem u Tivtu, ali adresom za prijem službene pošte u Podgorici, Opštini je početkom godine uplatila prvu ratu od nekoliko desetina hiljada eura, a planirano je da ostatak duga koji uznosi ukupno 1,16 miliona izmire u četiri rate.

Ta firma gazduje atraktivnim ostrvom površine oko 30 hektara, a koje je prije 10 godina prodato zajedno sa srbijanskom turističkom kompanijom Putnik u čijem je sastavu bilo ostrvo sa nekadašnjim čuvenim naturističkim naseljem.

Aprila 2007. kiparski fond Akciona investment, iza kojeg stoji ruska finansijska grupacija Metropol biznismena Mihaila Slipenčuka, kupila je na beogradskoj berzi paket od oko 75 odsto akcija Putnika za 41,61 milion eura, a time i ostrvo Sveti Marko. Metropol je imao velike planove da na ostrvu sagradi elitni rezidencijalno-tustički kompleks sa malim hotelom, marinom i nizom vila za prodaju na tržištu.

Projekat vrijedan oko 400 miliona eura, koji je pompezno predstavljan na sajmovima nekretnina u zemlji i inostranstvu, i za koji je Vlada Metropolu, po njegovim željama „nacrtala“ i usvojila državnu studiju lokacije nikada nije počeo da se realizuje zbog svjetske ekonomske krize. Rusi su u međuvremenu na nekoliko mjesta oglasili prodaju ostrva Sveti Marko.

Prema Centralnom registru Privrednog suda jedini osnivač kompanije „Ostrvo Sveti Marko“ čiji je direktor Roman Moskvins, je firma Stala Property Holdings Limited.

Bonus video: