"Jeftini" fiksni skuplji od mobilnog

M:tel je ponudio znatno niže cijene i kada je riječ o izboru operatera koji će građanima ponuditi usluge imenika i informacija, od slovenačke kompanije MCA koja je izabrana.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ana, Foto: Vijesti
Ana, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.02.2011. 20:36h

Iako univerzalni servis po definiciji podrazumijeva da država odabere operatera koji će građanima, i onim najsiromašnijim, omogućiti pristup fiksnoj telefoniji, Internetu i informacijama po pristupačnoj cijeni, taj servis će, ako se ne poništi nedavna odluka Agencije za elektronske komunikacije, za građane biti skuplji od mobilne telefonije”, kaže Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Osim što su, kako kaže, izabrani znatno skuplji operateri za telefoniju i informacije, za Boljevića je jednako problematično što u ovom postupku “uopšte nije konsultovan CEZAP kao organizacija koja je prepoznata kao zaštitnik potrošača”.

“Kroje kapu potrošačima, a ne konsultuju one koji ih štite. Zbog toga ćemo se obratiti Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i zatražiti da poništi konkurs. Ako to bude uzalud, obratićemo se Upravnom sudu zbog neregularnosti postupka izbora operatera univerzalnog servisa”, kaže Boljević.

Za Boljevića je ovo “providna igra”.

“Zašto nijesu odvojeni telefonija i Internet da bi građani dobili dva jeftina servisa. Ovako je Telenor koji je izabran za operatera u telefoniji ponudio znatno skuplju telefoniju od M:tela, a jeftiniji Internet, kao da oni na koje se odnosi univerzalni servis, svi do jednoga, koriste Internet, a samo ponekad telefoniraju. Osim toga, zna se da u prosječnom računu Internet ima neznatno učešće. Na kraju, ako sve ovo prođe i ako o ovome naredne sedmice, kad bude kontrolno saslušanje, ne bude priče u Skupštini, ja ne znam više šta da se čini”, kaže Boljević.

Na pitanje “Vijesti” je li pri izboru operatera univerzalnog servisa bila presudna cijena usluga koju su ponudili operateri, pošto je kvalitet propisan, odgovoreno je šturom pričom o proceduri i zaključkom da su ispravne samo ponude odabranih ponuđača. Na ponovljeno konkretno pitanje koje su uporedne i pojedinačne cijene ponudili operateri, iz Agencije nije stigao nikakav odgovor.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, pošto Agencija nije htjela da saopšti taj podatak, a u M:telu su samo opisno rekli da bi građani, da su oni izabrani, usluge univerzalnog servisa platili “značajno manje”, M:tel je, kada je riječ o telefoniji, ponudio znatno niže cijene za telefonske razgovore, ali višu za Internet u odnosu na Telenor koji je izabran.

M:tel je ponudio znatno niže cijene i kada je riječ o izboru operatera koji će građanima ponuditi usluge imenika i informacija, od slovenačke kompanije MCA koja je izabrana.

Na sve to u M:telu kažu da su eliminisani zato što nekoliko strana njihove dokumentacije nije bilo ovjereno pečatom.

“U obrazloženju Agencije navodi se da je naša ponuda odbijena zbog neispravnosti načina ovjere kopija nekih priloženih dokumenata. Obrazloženja Agencije su i u vezi sa tumačenjem naše ponuđene brzine Interneta koja, po našem mišljenju, nijesu u skladu sa opštepoznatim činjenicama i onim što je bilo navedeno u našoj ponudi. Čak je i jedna očigledna štamparska greška tretirana kao razlog za našu diskvalifikaciju”, kažu u M:telu.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju komentar Telenora na priču o izboru operatera univerzalnog servisa.

Bonus video: