Martinović: U DPS sistemu vrijednosti ni svaki akcionar nije isti

On je saopštio da takvo vrednovanje akcija ili drugih hartija od vrijednosti ne poznaje ni jedna svjetska berza
6 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.03.2018. 17:58h

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da smo do sada mogli vidjeti da u "DPS sistemu vrijednosti nije svaki čovjek isti, niti je svaki život isti, a od sada smo svjedoci činjenice da ni svaki akcionar nije isti."

"Što si bliži krvni srodnik šefu nad šefovima, tako društveni položaj jača, ali i vrijednost akcija raste. Niti po Ustavu, niti po zakonu, već po bratskoj, rođačkoj ili kumovskoj vezi. Koliko akcija u Crnoj Gori vrijedi ne zavisi od tržišnih uslova, već u čijim rukama se nalazi. Niko jednu akciju ne može tako munjevitom brzinom i preko noći da podigne do odgovarajuće vrijednosti ili da istu obezvrijedi kao članovi familije Đukanović", rekao je Martinović.

On je saopštio da takvo vrednovanje akcija ili drugih hartija od vrijednosti ne poznaje ni jedna svjetska berza.

"U Crnoj Gori, zemlji u kojoj ne vlada pravo i pravda, akcije u privrednim subjektma rastu samo onda ako su njihovi vlasnici članovi prve familije i ako odluče da ih prodaju, a padaju kada oni odluče da ih kupe od drugih. Jedan od takvih primjera dogodio se prilikom prodaje akcija Rudnika uglja Pljevlja Elektroprivredi Crne Gore, od kog transfera je brat Mila Đukanovića preko noći inkasirao više od četiri miliona eura. Dakle, građani Crne Gore će iz Državnog budžeta bratu predsjednika DPSa isplatiti više od četiri miliona eura. Ako poredimo državni budžet recimo Francuske i Crne Gore, to bi izgledalo kao da brat Makrona dobije od sumnjivih poslova sa državom više od 5 milijardi eura. Tolika je razlika u veličini budžeta ove dvije zemlje. Sjećamo se i slučaja „Limenka“ kada je na sličan način prihodovao više od deset miliona eura. Da li postoji i jedna civilizovana zemlja u svijetu koja teži savremenoj demokratiji i pravnoj državi, a u kojoj se postaje milijarder samo na osnovu činjenice što si krvni srodnik državnog funkcionera. U kojoj to zemlji krvni srodnici državnih funkcionera izigravaju zakone, krše Ustav i norme međunarodnog prava, dok ih država štiti kao ugrožene vrste, kao pande?! Postoji li država u kojoj spajanje dva najveća privredna subjekta od nacionalnog interesa ne zavisi od ekonomskih pokazatelja, već isključivo od finansijskog interesa vladajuće familije? Postavlja se pitanje: da li bi se uopšte i razmišljalo o kupovini akcija Rudnika uglja da taj posao nije obezbijedio profit prvoj familiji", zaključio je Martinović.

Bonus video: