Niko neće Institut Simo Milošević, džaba mu i atraktivna lokacija

Nijedna kompanija nije otkupila dokumentaciju za dostavljanje ponuda za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija, a taj rok ističe narednog ponedjeljka.
0 komentar(a)
institut Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
institut Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.02.2011. 10:47h

Tender za privatizaciju Instituta Igalo propada, jer nema zainteresovanih kupaca, i nadležna komisija će vjerovatno predložiti Vladi da promijeni model i pokuša da nađe investitora kroz javno-privatno partnerstvo.

To je "Vijestima" potvrđeno u Tenderskoj komisiji za privatizaciju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević.

Nijedna kompanija nije otkupila dokumentaciju za dostavljanje ponuda za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija, a taj rok ističe narednog ponedjeljka.

Drugi tender za Institut je objavljen 1. novembra i trebalo je da bude zatvoren sredinom decembra, ali je prolongiran dva mjeseca.

Ni to nije pomoglo da Vlada privuče ozbiljnog kupca, i pored toga što se radi o najvećoj instituciji za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu koja je na atraktivnoj lokaciji na primorju.

U Komisiji kažu da su produžili tender jer su zaključili iz usmenih kontakata sa predstavnicima kompanija da bi se mogao pojaviti kupac iz Ujedinjenih Arapskim Emirata, SAD ili Mađarske.

Neinteresovanje pravdaju procjenom da investitorima ne odgovara da ulažu u taj projekat zbog generalno lošije finansijske situacije, kao i da računaju da bi duže čekali da im se isplati investicija gdje je prioritet zadržavanje osnovne djelatnosti Instituta.

"Očigledno nije odgovaralo što bi morao da se ponudi investicioni program koji nije ispod 80 miliona eura, plus novac za državne akcije, a nije sigurno kada bi se uloženo moglo vratiti kroz poslovanje. Razmišljamo o promjeni modela za Institut, odnosno da se pokuša sa javno-privatnim partnerstvom. Država bi tako probala da nađe partnera za modernizaciju hercegnovskog lječilišta, nekog ko će obezbijediti kvalitetnu klijentelu u turizmu, unaprijediti menadžment" rečeno je "Vijestima" u Tenderskoj komisiji.

Prvi pokušaj privatizacije Instituta Igalo je bezuspješno okončan u septembru prošle godine, kada je od zdravstvenog centra odustao i drugorangirani ponuđač - austrijska Kristof grupa.

Pregovori sa prvorangiranom kompanijom srpskog biznismena Filipa Ceptera su propali jer nije obezbijedio garancije da će ispuniti "naduvani" investicioni program od preko 150 miliona eura, zbog kojeg je i pobijedio na tom tenderu.

Ispostavilo se da ni Kristof nema da uplati 25 miliona eura za državni većinski paket akcija, nakon čega je tender poništen.

Prema ovogodišnjim tenderskim uslovima, ponudu je mogao dostaviti onaj koji ispunjava jedan od dva propisana uslova, ali da je prethodno otkupio dokumentaciju od deset hiljada eura.

Uslov je bio da ponuđač dostavi dokaz da direktno ili indirektno posjeduje najmanje 51 odsto akcija i upravljačku kontrolu nad najmanje jednim medicinskim rehabilitacionim centrom i da je u prethodne tri poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 60 miliona eura.

Ponuđač, prema drugom kvalifikacionom uslovu, morao bi da dokaže da je u prethodne tri poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura ili da upravlja kapitalom vrijednim najmanje 50 miliona eura.

Traženo je i pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Bonus video: