Turkish Airlines zainteresovan za Jat

Turska kompanija već pregovara sa makedonskim aerodromima, radi sa crnogorskim avioprevoznikom, a u bosanskoj aviokompaniji je većinski vlasnik
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 09:01h

Turski avioprevoznik Turkish Airlines zainteresovan je za strateško partnerstvo sa srbijanskom nacionalnom aviokompanijom Jat Airways.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije, Miodrag Miljković kazao je za Tanjug da je Jat spreman na razgovore sa turskom kompanijom, ali da prvo treba izabrati konsultanta, kako bi taj proces bio sproveden.

"Turkish Airlines imao je konsultativne razgovore sa menadžmentom Jata tokom cijele prošle godine, na kojima su oni potvrdili zainteresovanost da budu potencijalni strateški partner u novoj kompaniji", kazao je Miljković.

On je dodao da je turska kompanija zainteresovana za proširenje svog tržišta na region bivše Jugoslavije, pa već pregovara sa makedonskim aerodromima, radi sa crnogorskim avioprevoznikom, a u bosanskoj aviokompaniji je većinski vlasnik.

"Strategija tog preduzeća je da prevoznici iz regiona prevoze putnike ka njihovim većim linijama, što bi im koristilo za povećanje popunjenosti prekookenaskih letova", ocijenio je Miljković.

Odnos kapitala u novoosnovanoj kompaniji, objasnio je on, biće stvar dogovora.

"S obzirom da nijesmo imali konkretnih dogovora, nemam njihov stav po tom pitanju. Trenutno je sve na nivou zainteresovanosti", rekao je on.

Miljković je kazao da je zaključak o osnivanju nove aviokompanije koja će preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspješnom stranom kompanijom, donijet 16. aprila prošle godine.

"Uskoro će biti završen izbor konsultanata za traženje strateškog partnera Jat Airwaysa, jer se jedan od ponuđača žalio na izbor Delloitea", najavio je on.

Turkish Airlines je, prema ostvarenom obimu aviosabraćaja prošle godine bio na trećem mjestu u Evropi, a pored 105 aviona u floti nedavno je naručio još 150 najmodernijih aviona Airbus i Boeing.

"Siguran sam da ta kompanija poredstavlja budućnost aviosabraćaja u svijetu, a partnerstvo našeg nacionalnog avioprevoznika sa tako velikom avio silom za nas je dobar poslovni potez", zaključio je Miljković.

Bonus video: