Neće da pokažu ugovor Vlade i A2A

"Izvršni direktor EPCG, Enriko Malerba je obavijestio da nema ovlašćenja da izdaje trećim licima rezultate investicionih indikatora, propisanih u kupoprodajnom ugovoru", saopštio je Odbor RAE.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 20:43h

Elektroprivreda Crne Gore nije dostavila Regulatornoj agenciji za energetiku dovoljno dokaza o zahtijevanom prihodu koji bi da naplate kroz traženo drastično povećanje cijena struje, potvrđeno je iz te agencije.

Sporni gubici u distributivnim mrežama i stepen naplate

Posebno su sporni gubici u distributivnim mrežama i stepen naplate, pošto je EPCG tražio da RAE prihvati da potrošači plate 18 odsto gubitaka u distribuciji koji sadrže i „nečiju“ krađu struje i da se odobri stepen naplate od 94 odsto, što znači da se ostatak neneplaćenog prebija preko računa građana i privrede.

Taj nivo je odobren kroz cijene od januara prošle godine, a kompanija je bila obavezna da “obara” gubitke i povećava naplatu fakturisane energije. Iz RAE saopštavaju da dokaz o tome nijesu mogli dobiti, jer predstavnici EPCG nijesu dostavili sudski ovjerene prepise segmenta ugovora o dokapitalizaciji kompanije zaključenog između Vlade i italijanskog A2A.

"Izvršni direktor EPCG, Enriko Malerba je obavijestio da nema ovlašćenja da izdaje trećim licima rezultate investicionih indikatora, propisanih u kupoprodajnom ugovoru. U konkretnom slučaju radi se o dostignutom stepenu naplate i smanjenja gubitaka u distributivnom sistemu, kao i o broju ugrađenih brojila električne energije, što je investicioni indikator", saopštio je Odbor RAE.

Na osnovu toga, jasno je da regulator ne može odobriti EPCG da potrošači plaćaju prošlogodišnje gubitke, kao ni povraćaj na investicije koji dostiže čak 11,6 odsto, jer nijesu u potpunosti dokazali ulaganja.

Novac od dokapitalizacije EPCG, čiji menadžment vodi manjinski akcionar A2A, od oktobra 2009. drži u bankama da ubira ogromnu kamatu, umjesto da investira u dotrajalu mrežu i ostale projekte.

Iz RAE kažu da nije dostavljen ni dokument procedure - kupovina i prodaja električne energije u EPCG. Time je moralo da se dokaže da je pregovarano o cijeni energije iz domaćih izvora i da se vidi na osnovu čega je kompanija podigla cijenu za 70 odsto u odnosu na važeću.

RAE: Da se Kovačević u Odboru izbori za svoj stav

Iz RAE su odgovorili na stav predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Srđana Kovačevića da podržava građane i da se zalaže za priznavanje realnih tehničkih gubitaka od 12 odsto, stopostotnog stepena naplate i realnog povrata na sredstva 7,8 odsto.

"Nećemo pitati predsjednika Odbora direktora EPCG zbog čega je kao član Tenderske komisije za sprovođenje postupka dokapitalizacije kompanije prihvatio gubitke 18 odsto i stepen naplate 94 odsto za ovu godinu ", naglasili su iz RAE.

Iz Agencije kažu da očekuju, ali i zahtijevaju kao regulator, da Kovačević sazove Odbor direktora i izbori se da njegovo javno saopšteno viđenje bude prihvaćeno, pa da izvršnom direktoru jasno i javno sugeriše da izmijeni zahtjev koji je sada upravo na ugovorenom nivou.

Odbor ukazuje da iz energetskih preduzeća u kontinuitetu sugerišu javnosti da su velikim troškovima doprinijele “loše metodologije Agencije”.

"Metodologije ničim nijesu mogle uticati na visinu i objektivnost zahtjeva, ali će i te kako uticati na njegovo realno sagledavanje i određivanje ukupno dozvoljenog prihoda ", poručili su iz Agencije, čiji predstavnici bi ove sedmice trebalo da utvrde koliki prihod će odobriti EPCG i Elektroprenosu, od čega će zavisiti cijene od aprila.

Bonus video: