Vlada će platiti dugove i preuzeti ski-centar "Durmitor"

Sekulić je razgovarao i sa predstavnicima radnika Ski centra "Durmitor" i prije sastanka sa njima kazao da se "nalazimo na dobrom putu da se taj problem riješi"
73 pregleda 0 komentar(a)
Zabljak, Master plan, Foto: Obrad Pješivac
Zabljak, Master plan, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 06.02.2011. 18:04h

Ministar turizma Predrag Sekulić na Žabljaku je, kako su saopštili iz Udruženja akcionara Ski-centra Durmitor, rekao da će Vlada da izmiri sve obaveze te kompanije, zatvori stečaj i Ski-centru Durmitor vrati svu neprodati imovinu koju sada nelagno koristi firma Grbović kompani.

Predsjednik Udruženja akcionara Simo Stanić je to ocijenio pozitivnim, ali i “uzmi ili ostavi” predlogom.

"Ministar Sekulić je predložio da Vlada izmiri sve obaveze, stečaj privede kraju i vrati svu neprodatu imovinu. Zajedno sa radnicima tražio bi se strateški partner kako bi imovina bila u pravoj funkciji. Mi smo ga pažljivo saslušali. Ubrzo ćemo na skupštini akcionara odlučivati o tom predlogu a do tada nećemo preduzimati radikalne korake", kazao je Stanić

Sekulić je prije sastanka sa akcionarima kazao da “se nalazimo na dobrom putu da se taj problem riješi”.

"Nadam se da će Vlada uvažiti razmišljanje našeg ministarstva da bi možda firmu trebalo izvesti iz stečaja i naći partnera koji bi prije svega modernizovao skijalište i stavio ga u pogon već za narednu zimu", kazao je Sekulić.

Na Žabljaku je juče održana prezentacija Master plana održivog razvoja turizma, koji partnerski rade Ministarstvo turizma Crne Gore i Ministarstvo zaštite životne sredine, kopna i mora Italije. Skup je otvorio ambasador Italije Serđo Barbanti koji je kazao da je budućnost Crne Gore u njenoj ljepoti, resursima i njenoj prirodi.

Direktor u ovom italijanskom ministarstvu Korado Klini, je istakao da Master plan predstavlja vodič za ekonomski razvoj cijele oblasti uz očuvanje prirodnih bogatstava i podrazumijeva urbani razvoj, zaštitu pejzaža, zaštitu voda i turistički marketing.

Ministar Sekulić je kazao da je Master plan prvi važni korak ka uravnoteženom razvoju i dugotrajnom unapređenju turističke privrede opštine Žabljak i izrazio očekivanje da će pomoći da ono što je najljepše sačuvamo i da se na pravi način predstavimo onima koji dolaze na Žabljak, a posebno novim generacijama.

Predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin očekuje da će plan od Žabljaka stvoriti brend.

"Siguran sam da usvajanjem ovog plana neće prestati i završiti se interesovanje italijanskih investitora za Žabljak, već da će smjernice i pravci razvoja ovog kraja biti podstrek mnogima da ulažu u naš grad i učine ga prestižnom turističkom destinacijom", zaključio je Šljivančanin.

Tokom prezentacije predstavljeni su rezultati studija koje se odnose na saobraćajni sistem, urbanisitčki razvoj, upravljanje vodama i otpadnim vodama, energiju i prirodnim resursima. Master plan će biti uključen u prostorno-plansku dokumentaciju opštine čija izrada je u toku.

Zbog sezone produžiti raspust

Ministar Sekulić kaže da je Durmitor i dalje najatraktivnija destinacija zimskog turizma ali smatra da je Kolašin preuzeo primat “prije svega dobrom organizacijom, programima i odnosom prema gostima”.

Kazao je da se turistički radnici na Žabljaku žale da nemaju gostiju ali “mislim da bi možda oni trebalo da se pobrinu za dobre programe i cijene”.

On je najavio i da će Ministarstvu prosvjete prenijeti inicijativu da se sadašnjem zimskom raspustu doda i proljećnji kako bi on trajao duže, što bi doprinijelo i boljoj zimskoj sezoni.

Sekulić je najavio i detaljnu analizu svih ugovora o prodaji hotela, realizaciji investicionih obaveza i mogućnost raskida ugovora sa investitorima koji nijesu ispunili obeveze.

Bonus video: