Žabljački "biznismeni" uništili turizam

Akcionari su, u pismu dostavljenom „Vijestima“, uoči serije sastanaka sa predstavnicima više institucija, naveli da do otimačine imovine ne bi došlo bez „pomoći nekog iz vlasti“.
279 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 07:42h

Akcionari Ski-centra Durmitor apelovali su na nadležne da prekinu višegodišnju farsu, konačno odgovore na brojna pitanja i odrede kakva će biti budućnost brojnih radnika skijališta na Savinom kuku i drugih objekata nekadašnjeg turističkog giganta.

Akcionari su, u pismu dostavljenom „Vijestima“, uoči serije sastanaka sa predstavnicima više institucija, naveli da do otimačine imovine ne bi došlo bez „pomoći nekog iz vlasti“.

"S pravom postavljamo pitanje da li je to neko namjerno kupio imovinu i ugostiteljske objekte da bi uništio turizam na Žabljaku. Umjesto da tražimo kao 90-ih godina radnu snagu iz drugih gradova Crne Gore pa i šire, mi smo došli u stanje da nemamo gdje da zaposlimo svoju djecu koja se školuju u Srednjoj turističkoj školi u Žabljaku i sa svojim znanjem osvajaju domaća i međunarodna priznanja", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik udruženja Simo Stanić.

"Moraće neko da na ova i mnoga slična pitanja odgovori, da li sad ili narednih dana, mjeseci i godina vidjećemo, ali neka budu sigurni da će se odgovor dobiti".

8 godina nelegalnog profita

Skijalištem i najvećim dijelom imovine upravlja Grbović Company, firma-nasljednica kompanije New Ski-centar Durmitor, vlasnika Radovana Grbovića, bivšeg direktora društvenog preduzeća, koji je većinu objekata sam sebi dao u višegodišnji, besplatni zakup.

Stanić je podsjetio na slavne dane Ski-centra, formiranog poslije rata iz trgovačke zadruge, koje su generacije Durmitoraca gradile u surovim uslovima, uz niske zarade, izdvajajući svoj novac za nove objekte, od čega je grad preporođen, a na skijanje dovođeni gosti iz razvijenih evropskih zemalja

Hotel Planinka je kupio HTP Primorje, a Jezera i Žabljak, uz još nekoliko poslovnih prostora HM Durmitor biznismena Sava Kujundžića. Danas je gotovo kompletna imovina na izdisaju, radi samo par dotrajalih hotela...

Nesuđeni akcionari su u višegodišnjim sudskim sporovima sa Grbovićem.

"Bivši direktor sa svojim menadžerskim timom već osmu godinu nelegalno i mimo svake zakonske logike ostvaruje profit koristeći objekte Ski-centra Durmitor kao što su žičara Savin kuk, hotel Durmitor, restorani, prodavnice u Podgorici, ekonomija zdrave hrane...", navodi se u saopštenju.

Stanić je podsjetio na slavne dane Ski-centra, formiranog poslije rata iz trgovačke zadruge, koje su generacije Durmitoraca gradile u surovim uslovima, uz niske zarade, izdvajajući svoj novac za nove objekte, od čega je grad preporođen, a na skijanje dovođeni gosti iz razvijenih evropskih zemalja.

Kad se dugovi uvećavaju

On je podsjetio i da su relevantni stručnjaci 1996. godine imovinu firme procijenili na 14 miliona eura, a da je zaposlenima, prema zakonima, nakon transformacije trebalo da pripadne 26,96 odsto besplatnih akcija, uz mogućnost dodatne kupovine po povlašćenim uslovima.

"Upisali smo besplatne i povlašćene akcije, što dokumentuje knjiga od 3. januara 1996. godine, koju je dugo skrivao bivši direktor, a u čiji posjed smo došli prije godinu dana. Zahvaljujući rukovodnoj strukturi Ski-centra Durmitor, na čelu sa direktorom Grbovićem, klasičnom zloupotrebom službenog položaja nikada nije došlo do registrovanja akcija radnika, već je menadžerski tim odlučio, uz prećutnu saglasnost nekih ljudi iz vlasti, da odvoji jedan veliki dio imovine i formira Nju Ski-centar Durmitor, ne plativši matičnoj firmi nijedan cent", saopštio je Stanić.

On je podsjetio da je ostatak firme dospio u stečaj zbog neplaćene struje.

Od tada je, kako je naveo, stečajni upravnik Veselin Peruničić, “motivisan dobijanjem 3 odsto od svake prodaje”, rasprodao ostatak, dok je tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić ponavljao da će se nakon privatizacije kroz stečaj radnicima priznati akcije, da će budući kupci ulagati u kupljene objekte i dizati ih na viši nivo.

"Upravnik Peruničić počeo je da prodaje i da se bavi biznisom tako da je prilikom uvođenja stečaja Ski-centar Durmitor dugovao dva miliona eura, od čega 70 odsto Vladi, a za vrijeme svoga rada prodao je imovinu za preko 6 miliona eura i nakon smjene ostavio i dalje dug svom nasljedniku Čedu Gospiću", naveo je Stanić.

Grbović juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Najveće prevare pod stečajem

Stanić je detaljno opisao kako je imovina nekadašnje društvene firme prodata kompaniji HM Durmitor, pa je hotel Žabljak i zemljište od 4.838 kvadrata novog vlasnika našao za pola miliona eura.

"Kvadrat u hotelu koštao je 550 eura, a zemljište je bilo besplatno ili je kvadrat zemlje u strogom centru Žabljaka prodao po 103 eura, a hotel je bio besplatan", naveo je Stanić.

Hotel Jezera, 17 renta vila i 22.713 kvadrata zemlje prodata je za 1,5 miliona.

"Kvadrat zemlje kod hotela koštao je 66 eura, a hotel i renta vile su bile besplatne", saopštio je Stanić.

Restoran Štuoc (“Momčilov grad”) sa pomoćnim objektima, žicara od hotela Jezera do Štuoca i 39.567 kvadrata zemlje prodao je za 361.000.

"Kvadrat zemlje prodaje za 9,13 eura, a uspinjača i restoran su besplatni", smatra Stanić.

NVO Akcionari Ski-centar Durmitor, prema njegovim riječima, svih ovih godina pokušavaju da ukaže policiji, tužilaštvu, inspekcijama, sudovima i najodgovornijim ljudima iz vlasti o “nezakonitim radnjama koje se dešavaju pred očima cjelokupne crnogorske javnosti, a posebno građana Žabljaka i radnika, ali bez uspjeha

Robna kuća i poslovni prostor u strogom centru Žabljaka prodati su za 300 do 400 eura po kvadratu. Stanić je podsjetio i na prodaju imovine firmi HTP Primorje.

Hotel Planinka i 22.919 kvadrata zemlje prodaje za dva miliona eura. Ispada, prema njegovim riječima, da je kvadrat zemlje 87,30 eura, a da je hotel besplatan.

Najveća prevara su tvrdnje stečajnog upravnika i ministra Nenezića da će se u te objekte milioni investirati. Tako je predviđeno da se u Jezera investira 3,9 miliona, a sadašnji hotel može da posluži za snimanje filmova strave i užasa jer ga je kupac umjesto opremanja i podizanja na 5 zvezdica razrušio i ostavio da podsjeća ugledne Durmitorce da su imali jedan hotel koji su 90-tih godina glavni posjetioci bili Englezi i Njemci", rekao je Stanić.

"U hotel Žabljak trebalo je da se investira 1,2 miliona za 4 zvjezdice, a napravljen je jednio dimnjanik za kotlarnicu koji zagađuje durmitorski vazduh. Žičara Štuoc i dalje svjedoči da su u neka dobra vremena gosti uživali u prelijepim skijaškim terenima. Hotel Planinka, čiji se kupac obavezao ugovorom da investira 8,76 miliona i dalje je u istom stanju, kao i nekadašnja Robna kuća".

Kako je “investirao” Grbović

"Imovinu koju je nezakonito prisvojio bivši direktor Ski-centra Durmitor i njegovi najbliži saradnici već osam godina koriste i ostvaruju profit, čak su veliki dio te imovine otuđili kao što je stado ovaca koje je brojalo preko 500 grla, kamione, traktor, snjegotabač…, ne dajući nijedan cent za to korišćenje matičnoj firmi, a ni državi", rekao je Stanić.

Sudovi sude i presuđuju, viši presude poništavaju, mijenjaju se stečajne sudije i upravnici, a imovina Ski-centra svakim danom je sve manja

NVO Akcionari Ski-centar Durmitor, prema njegovim riječima, svih ovih godina pokušavaju da ukaže policiji, tužilaštvu, inspekcijama, sudovima i najodgovornijim ljudima iz vlasti o “nezakonitim radnjama koje se dešavaju pred očima cjelokupne crnogorske javnosti, a posebno građana Žabljaka i radnika, ali bez uspjeha”.

"Sudovi sude i presuđuju, viši presude poništavaju, mijenjaju se stečajne sudije i upravnici, a imovina Ski-centra svakim danom je sve manja. Vrši se likvidacija Nju Ski-centra Durmitor, da bi se sačuvao gospodin Grbović i poništili dugovi koje je napravio sa nezakonitim preduzećem, a istu imovinu koja je likvidirana prisvaja isti direktor formirajući Grbović Company i to sve pred očima državnih organa u koje su svih ovih godina radnici Ski-centra Durmitor vjerovali, a i danas pokušavaju da budu tog ubjeđenja da će na kraju pravda biti zadovoljena", saopštio je Stanić, najavljujući skori sastanak sa novim ministrom održivog razvoja i turizma, Predragom Sekulićem.

"Od sastanaka i odluka zavisiće i da li će se promijeniti način traženja svojih prava, a iako se pozitivno riješe zahtjevi radnika, čija potraživanja se kreću preko 5 miliona eura, nećemo odustati a da ne dobijemo odgovore na brojna pitanja o dosadašnjem poslovanju", rekao je Stanić.

Bonus video: