Željezarci pominju egipatski scenario

Mitar Mićković, član Izvršnog odbora Sindikata i predsjednik sindikalne podružnice Bluming, kazao je da su radnici Željezare i njihove porodice „žrtvovani i pušteni niz vodu“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2011. 16:46h

Sindikat Željezare je na konferenciji za novinare saopštio da će do sljedeće sedmice sačekati da vide da li će se situacija u preduzeću riješiti u protivnom će biti prinuđeni da se obrate Privrednom sudu radi potraživanja zaostalih dugovanja – dvije plate, regresa i sredstava za rješavanje stambenih potreba, što iznosi oko 3,5 miliona eura.

Ne isključuju ni radikalizaciju protesta.

"Ako bi se desilo da budemo prinuđeni da ta sredstva tražimo od Privrednog suda, to bi značilo uvođenje reorganizovanog stečaja koji bi za nas bio prihvatljiv samo ukoliko bi to podrazumijevalo da svi radnici koji su u radnom odnosu i dalje ostanu na svoja mjesta, a da svi djelimo ono što zaradimo", rekao je predsjednik Sindikata nikšićkih metalurga Janko Vučinić.

"Svako ko hoće da pomogne Željezari, bilo da je u pitanju državna ili privatna firma, nama je dobrodošao jer nama sa ovakvim poslodavcem nema rada. Oni samo kupuju vrijeme do januara 2012. godine kada ističe Kupoprodajni ugovor i kada bi sve radnike proglasili tehnološkim viškom"

Mitar Mićković, član Izvršnog odbora Sindikata i predsjednik sindikalne podružnice Bluming, kazao je da su radnici Željezare i njihove porodice „žrtvovani i pušteni niz vodu“.

"Radnici će biti prinuđeni da biraju samo između dvije varijante – ili da šute i čekaju Novu godinu kada ističe kupoprodajni ugovor, da ih kao ovce na klanje izbacaju iz preduzeća na ulicu sa 1.900 eura, ili drugi scenarij koji niko ne bi priželjkivao a to su već viđene slike po Egiptu, da moraju da izađu na ulicu i svojim životima zaštite sebe i svoje porodice, što ne bi bilo dobro. Zato neka razmisle šta će sa Željezarom", poručio je Mićković.

Vučinić je podsjetio na posljednje proteste i štrajk koji su organizovani sredinom decembra, kada im je Vlada dala pozajmicu od koje su radnicima Željezare, Radventa i Tehnostila isplaćene septembarska i oktobarska zarada. Tada im je poslodavac, kazao je Vučinić, obećao pokretanje proizvodnje i obezbjeđivanje 20 miliona eura za planirane investicije.

"Od toga nijesmo dobili ništa. Pokrenuli su proizvodnju koja je trajala nekoliko dana, tek toliko da bismo kazali da Čeličana radi. Sada se opet u Željezari ne radi, duguju se zarade, novac za investicije nije obezbijeđen tako da su sazreli uslovi za raskid kupoprodajnog ugovora. Ali, kako mi ugovor nijesmo potpisivali niti učestvovali u njegovom sklapanju završnu riječ treba da odigraju Vlada i Savjet za privatizaciju", poručio je Vučinić.

On je rekao da radnicima odgovara samo model koji podrazumijeva stalnu proizvodnju, redovnu zaradu i socijalni program koji će moći da se realizuje.

Bonus video: