Ulcinjska solana će završtiti u stečaju

Stečajni upravnik ulcinjske Solane Milorad Iković kazao je da će to preduzeće, nakon nerealizovanog petogodišnjeg plana reorganizacije, koji je istekao 1. januara, vjerovatno završiti u klasičnom stečaju.
0 komentar(a)
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.02.2011. 07:44h

Stečajni upravnik ulcinjske Solane Milorad Iković kazao je da će to preduzeće, nakon nerealizovanog petogodišnjeg plana reorganizacije, koji je istekao 1. januara, vjerovatno završiti u klasičnom stečaju.

"Prema Zakonu o insolventnosti privrednih društava, očekivano je da Solana završi u klasičnom stečaju ali će konačnu riječ o tome dati Privredni sud", kazao je Iković u razgovoru za „Vijesti“.

On je potvrdio da je Solana od 1. januara 2006, kada je usvojen plan reorganizacije, stvorila dodatnih dva miliona eura obaveza, uključujući i bankarske kredite za investicije, koje nije izmirila. To je, prema njegovim riječima, potvrdio i revizor.

Berbe ispod planiranog

Iković je u septembru tražio vanrednu kontrolu poslovanja za prošlu godinu od revizora, za koga je rekao da odlično poznaje funkcionisanje Solane.

"Mišljenje revizora je negativno i ja sam ga proslijedio sudu i Odboru direktora. Vidjećemo šta će oni odlučiti, ali situacija nije dobra - kazao je Iković, koji od kraja prošle godine obavlja i poslove izvršnog direktora.

On je na toj funkciji zamijenio Jelenu Aleksić, koja je podnijela ostavku, preduhitrivši tako sud koji je sva ovlašćenja bio prebacio na Ikovića.

Iković nije htio da komentariše mogućnost pokretanja odgovornosti ili postupka protiv pojedinih rukovodilaca, naglasivši da će odluku o tome donijeti nadležne institucije. On je takođe nagovijestio da Odbor direktora neće raspisivati konkurs za izvršnog direktora dok se ne riješi situacija sa izvještajem revizora.

"Osnovni problem u izmirivanju povjerilaca leži u činjenici da su berbe soli tokom plana bile ispod planiranih. Prošle godine sakupljeno je svega sedam hiljada tona, iako su odgovorni rukovodioci tvrdili da će biti tri puta više. Da je bilo tako, Solana danas ne bi imala dugova", kazao je Iković.

U Solani je zaposleno 79 radnika kojima dvije godine nijesu uplaćeni porezi i doprinosi i koji su posljednju platu primili za septembar prošle godine.

So tražena ali je na lagerima nema

Iković je naglasio da na lagerima Solane ima svega 1.500 tona soli, što nije dovoljno za realizaciju već zaključenih ugovora o isporuci.

"Potražnja za solju za puteve je ogromna, posebno iz Zapadne Evrope, gdje se Solana prvi put probila na to tržište", kazao je Iković.

On je rekao da su u januaru “dolazili ljudi koji rade za njemačko tržište”, ali da im nijesu mogli izaći u susret, iako je cijena daleko povoljnija nego na tržištima regiona. Većinski vlasnik, prema njegovim riječima, ipak je poštovao investicioni plan ali je kasnila nabavka.

"Vlasnik je investirao po planu, s tim što su te investicije kasnile, posebno kada je u pitanju oprema za finalizaciju programa. Tek nedavno su stigle punilice za proizvodni program, vrijedne više od pola miliona eura, koje su instalirane, ali još nijesu u funkciji. Da su stigle lani, slika bi bila drugačija ali rokovi idu", istakao je Iković.

Bonus video: