Mocareli treba 200 kvadrata da sazri

Zbog nedostatka prostorije za zrenje sira veličine 200 metara kvadratnih oprema za proizvodnju sireva, koju je Vlada poklonila pljevaljskoj Mljekari već više od deset godina radi sa svega deset odsto kapaciteta.
183 pregleda 0 komentar(a)
mocarela_1, Foto: G.Malidžan
mocarela_1, Foto: G.Malidžan
Ažurirano: 02.02.2011. 15:48h

Bez te prostrorije, kako ističu u Mljekari, ne može se krenuti u proizvodnju sira, a ta zadruga nema novca da je sama izgradi. Ranije je postojala inicijativa da se objekat uradi u saradnji sa CHF-om, ali projekat do danas nije realizovan, a nema nikakvih nagovještaja da bi se u dogledno vrijeme nešto moglo promijeniti.

Mašine koštale oko 150.000 eura

Mašine za pravljenje sira mocarela nabavljene su još 2000. godine kada je crnogorska Vlada za njihovu kupovinu izdvojila oko 150.000 eura. Zvaničnici Mljekare kao i doskorašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović svake godine su najavljivali da će pronaći način da se investicija zaokruži, ali do danas ništa nije urađeno.

Direktor Mljekare Mervana Zulić kaže da ne zna kada bi konačno mogla biti zaokružena ova investicija, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju. Ona kaže da za pokretanje proizvodnje potrebno samo izgraditi prostoriju za zrenje sira od 200 kvadrata uz postojeću zgradu za šta je potrebno obezbijediti oko 100.000 eura.

“Trenutno su krediti nepovoljni i mi nijesmo spremni da u sadašnjim ekonomskim uslovima uzmemo rizik na sebe i podignemo kredit koji bi kasnije možda teško otplaćivali. Kada smo ranije mogli dobiti kredit po povoljnijim uslovima tada nismo mogli da obezbijedimo građevinsku dozvolu. Danas kada možemo da obezbijedimo dozvolu krediti su nepovoljni” kazala je Zulić.

Prema njenim riječima, iste godine kada su nabavljene mašine za proizvodnju sira, Mljekari je Fond za razvoj dodijelio kredit za pravljenje zgrade za zrenje sira, ali on nikada nije realizovan zbog nemogućnosti dobijanja građevinske dozvole.

Kao jedan od razloga zbog kojih ni nakon deset godina proizvodnja sira nije počela, je i cijena, jer kako smatra Zulić, u sadašnjim uslovima ne bi bili konkurentni na tržištu.

Mašine su iskorišćene svega 1o posto

U tom prostrojenju se dnevno može preraditi 3.000 litara mlijeka, što znači da bi ukoliko postrojenje radi punim kapacitetom Mljekara mogla da otkupi sve tržišne viškove u pljevaljskoj opštini.

Zulić kaže da su sve mašine u funkciji, bez obzira što se sa njima ne pravi sir.

“Mašine su iskorišćene svega desetak odsto, uglavnom u procesu prerade mlijeka i proizvodnju kvalitetnog maslaca”, rekla je Zulić i dodala da su u prošloj godini ispunili plan i otkupili više od 1,6 miliona litara mlijeka. Od otkupljenih količina, 68 odsto ide u dnevnu prodaju u obliku mlijeka, a ostalo u prerađevine.

U mljekari ističu da to nije dobro, jer "na prodaji mlijeka nema neke zarade, dok na drugim proizvodima se ostvaruje bolji profit".

Pljevaljska Mljekara od oko 400 kooperanata, trenutno, dnevno u prosjeku, otkupljuje oko 4,5 hiljada litara mlijeka. Proizvodi se distribuiraju u Pljevljima, a oko hiljadu do hiljadu i po litara, prodaje se u drugim crnogorskim gradovima.

Zulić je kazala da je trenutno smanjen otkup što je redovna pojava u zimskom periodu, ali da u ljetnjem periodu imaju viška mlijeka.

U pljevaljskoj mljekari, kaže ona radi 17 radnika koji redovno primaju platu, a redovno se izmiruju i obeveze prema koperantima i državi.

Bonus video: