Tona aluminijuma na rekordnih 2.530 dolara

Posljednji put na svjetskim berzama metala po približno sličnim cijena trgovalo se polovinom 2008.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2011. 13:18h

Cijena aluminijuma na Londonskoj berzi metala dostigla je u utorak prosječnu vrijednost od čak 2.530 dolara po toni, što je najviši nivo u posljednje dvije i po godine. Posljednji put na svjetskim berzama metala po približno sličnim cijena trgovalo se polovinom 2008, odnosno, izbijanja velike ekonomske krize na tržištu aluminijuma.

Nesumnjivo to je vrlo dobra vijest za Kombinat aluminijuma, najvećeg domaćeg izvoznika koji skoro čitavu godinu unazad konstatno povećava proizvodnju i ove godine planira da je dovede na nivo od 100.000 tona.

Iz menadžmenta KAP-a nedavno su saopštili da ustaljene cijene aluminijuma na svjetskom tržištu, na nivou od oko 2.400 dolara po toni, doprinosi njihovim naporima da kompaniji „obezbijedi stabilno poslovanje“.

Oporavak svjetskog tržišta i povećanje cijene alumijijuma omogućili su da KAP proizvodnju tokom 2010. poveća na oko 81.800 tona godišnje, kao i da razmišlja o realnoj mogućnosti početka proizvodnje legura, što bi za KAP značilo jednu novu etapu razvoja.

Posljednji put na svjetskim berzama metala po približno sličnim cijena trgovalo se polovinom 2008, odnosno, izbijanja velike ekonomske krize na tržištu aluminijuma.

Bonus video: