Centralna banka će olabaviti mjere prema Prvoj

Eksterni nalaz je pokazao, prema riječima Žugića, da je Prva banka smanjila svoju aktivu i kreditni portfolio koji je mnogo manjeg nivoa rizičnosti, sistemskog i fiskalnog.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 19:44h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) završila je eksternu kontrolu Prve banke i preliminarni podaci govore da ćemo ubrzo olabaviti rigidne mjere koje su na snazi, rekao je guverner CBCG Radoje Žugić.

Eksterni nalaz je pokazao, prema riječima Žugića, da je Prva banka smanjila svoju aktivu i kreditni portfolio koji je mnogo manjeg nivoa rizičnosti, sistemskog i fiskalnog.

"Prva banka je u dužem vremenu likvidna, ali dok ne obezbijedi potrebni nivo kapitala za ostvarivanje koeficijenta solventnosti koji je zakonom propisan držaćemo manje rigidne mjere i dozvolićemo određenu kontrolisanu kreditnu aktivnost sa ciljem da ostvari prihodnu stranu i time pomognemo njen izlazak iz krize", rekao je Žugić, nakon sjednice Odbora za ekonomiju, budžet i finansije.

On nije kazao o kojem kapitalu je riječ uz obrazloženje da tim ili nekim drugim podatkom ne žele da otežavaju položaj bilo koje banke u Crnoj Gori.

Novo rukovodstvo CBCG je početko decembra počelo novu kontrolu Prve banke koja bi, kako je tada kazao viceguverner CBCG Velibor Milošević, trebalo da utvrdi realnu i objektivnu sliku finansijskog stanja i rizičnog profila Prve banke koju kontroliše brat bivšeg premijera Aco Đukanović, a u kojoj i sam bivši premijer Milo Đukanović ima nešto više od dva odsto akcija.

"Protekli vremenski period ukazuje da indikatori ukupnog finansijskog ambijenta i aktivnosti Prve banke mogu imati određene promjene i uticaj na stanje u bankarskom sistemu, pa time i na promjene nekih ključnih parametara poslovanja Prve banke", kazali su ranije u CBCG.

CBCG je sredinom prošle godine pod starim rukovodstvom završila kontrolu poslovanja Prve banke koja je pokazala da je stanje u banci loše i da joj je potrebno oko 50 miliona za akcijski kapital. Akcijski kapital formalno iznosi 46,7 miliona eura ali su ga gubici pojeli i on realno iznosi “nula”.

Rezultati te kontrole nijesu objelodanjeni jer Milošević, koji je bio glavni i u starom rukovodstvu CBCG za kontrolu bankarskog sektora, nije objelodanio izvještaj niti naložio mjere Prvoj banci.

Prije smjene starog rukovostva CBCG na čelu sa predsjednikom Savjeta Ljubišom Krgovićem spekulisalo se da Milošević, inače kadar SDP-a, ne želi da objavi rezultat te kontrole čiji je izvještaj usvojio i Savjet CBCG, jer se nadao da će ponovo biti izabran na visoku funkciju u CBCG, što se i desilo.

Prva banka kuburi sa brojnim drugim problemima, prije svega sa lošim i nenaplativim plasmanima, a i povjerenje je narušeno. Takođe, likvidnosti Prve banke trenutno doprinose depoziti države, njenih institucija i kompanija, poput EPCG.

Prva banke je pod posebnim mjerama CBCG, među kojima je i zabrana kreditiranja, od kraja 2008. godine.

Bonus video: