Vučinić: Partijski vojnici iz suda udarili po sirotinji

„Ne čudi me takav stav Ustavnog suda iz razloga što je na čelu tog suda, a i većina sudija tog suda su partijski vojnici lojalni režimu...“, ocijenio u prvoj reakciji na odluku Ustavnog suda Janko Vučinić
59 pregleda 2 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.03.2018. 15:09h

Kao predlagač Zakona o izmirenju obaveza, tvrdim da on „nipošto ne može biti diskriminatorski“ jer su svi radnici iz Kombinata aluminijuma i ostalih preduzeća metalske industrije pored prijevremenih penzija, dobili i otpremnine, rekao je „Vijestima“ poslanik DF-a Janko Vučinić.

Ustavni sud CG juče je oborio Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju. Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina uzalud su čekali na isplatu 5,45 miliona eura otpremnina, u skladu sa ovim propisom.

Poslanik Vučinić napominje da se Vlada oglušila i na skupštinske zaključke koji su bili donijeti ovim povodom.

„Nakon višemjesečnih protesta ja sam na kraju predložio Zakon o izmirenju obaveza koji je uvojen polovinom jula 2015. Na moj predlog zakona predloženi su amandmani koje sam prihvatio. Rečeno mi je da su amandmani bili tehničke prirode da bi Zakon bio primjenljiv i da zbog toga sjutra ne bi bio oboren na Ustavnom sudu. Iz tog razloga, nije bilo nikakvog odgovora iz Skupštine na dopis Ustavnog suda koji je tražio mišljenje Zakonodavnog odbora i Skupštine o ovom Zakonu“, dodao je Vučinić.

Ipak, na kraju, bez stava Zakonodavnog odbora i stava Skupštine, Ustavni sud CG je ovaj Zakon „ocijenio diskriminatorskim“.

„Ne čudi me takav stav Ustavnog suda iz razloga što je na čelu tog suda, a i većina sudija tog suda su partijski vojnici lojalni režimu koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom već u skladu sa direktivama, ne iz Vlade, nego iz vrha DPS-a i režima. I ovog puta su jasno pokazali na čijoj su strani i ponovilo se da udare po onima koji najmanje imaju, da udare po sirotinji, i da im oduzmu to što su višegodišnjim radom zaradili u KAP-u“, istakao je Vučinić napominjući da je ovaj zakon donijet kao leks specijalis.

Poslanik DF-a je zaključio da je, prema ovim radnicima KAP-a, “učinjena nepravda i diskriminacija jer su svi radnici prije njih u metalskoj industriju dobili otpremninu“.

Bonus video: