Radnici FEP-a traže hitan sastanak sa Lukšićem

Radnici će tražiti od Uprave policije dozvolu za organizovanje mirnog protesta ispred zgrade Vlade 8. februara, ukoliko ove sedmice ne počne rješavanje problema u FEP-u
0 komentar(a)
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.01.2011. 14:23h

Radnici plužinske Fabrike elektroda Piva (FEP), koji od 27. decembra protestuju u halama preduzeća, traže hitan sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem, kako bi ubrzali razrješenje teške situacije u firmi.

Radnici će, prema riječima njihovog predstavnika Radivoja Tadića, tražiti od Uprave policije dozvolu za organizovanje mirnog protesta ispred zgrade Vlade 8. februara, ukoliko ove sedmice ne počne rješavanje problema u FEP-u.

"Zaposleni su na zboru podržali namjeru Vlade da otkupi 34,65 odsto akcija FEP-a, koje su bile vlasništvo Atlas mont Fonda. Na taj način bi se stekli zakonski uslovi da se situacija riješi kao u ostalim firmama metalskog kompleksa, Kombinatu aluminijuma Podgorica, Željezari i Rudnicma boksita“, rekao je Tadić agenciji Mina-business.

On dodao da će radnici nastaviti da dežuraju u fabrici i čekaju poteze nadležnih.

Tadić tvrdi da su radnici, kojima se duguje 20 zarada, na ivici izdržljivosti.

Proizvodnja u FEP-u prekinuta je 9. septembra, a 174 radnika traži njeno hitno pokretanje, povezivanje staža od 2004. godine i isplatu primanja i otpremnina za tehnološki višak.

U FEP-u je višak oko 70 radnika, dok se 46 dobrovoljno prijavilo za napuštanje preduzeća.

Bonus video: