Telenor i MCA Maribor operatori univerzalnog servisa

To podrazumijeva uspostavljanje telefonskih poziva, prenos podataka brzinom pogodnom za funkcionalan pristup internetu, te obezbjeđivanje povoljnosti za krajnje korisnike
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 11:45h

Kompanije Telenor i MCA Maribor iz Slovenije izabrane su da u narednih pet godina budu operatori univerzalnog servisa, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Savjet Agencije je, prema riječima njenog izvršnog direktora Zorana Sekulića, odlučio da Telenor bude izabran za operatora pojedinačne usluge iz opsega univerzalnog servisa za ispunjavanje svakog razumnog zahtjeva korisnika za priključak na javnu telefonsku mrežu, na fiksnoj lokaciji.

„To podrazumijeva uspostavljanje telefonskih poziva, prenos komunikacija putem telefaksa i podataka brzinom pogodnom za funkcionalan pristup internetu, kao i obezbjeđivanje određenih povoljnosti za krajnje korisnike-osobe sa invaliditetom i one sa niskim primanjima“, rekao je Sekulić agenciji Mina-business.

On je dodao da će MCA Maribor pružati usluge Univerzalnog telefonskog imenika i službe za davanje informacija korisnicima o pretplatnicima, kao i obezbjeđivanje određenih povoljnosti za krajnje korisnike.

Univerzalni servis, kako je objasnio Sekulić, predstavlja grupu telekomunikacionih usluga propisanog kvaliteta koja mora biti dostupna svim krajnjim korisnicima po pristupačnoj cijeni, bez obzira na njihov geografski položaj.

„Pristupačnost cijene usluga Univerzalnog servisa obezbjeđuje se stvaranjem tehničkih mogućnosti korisniku da nadzire i kontroliše potrošnju“, rekao je on.

Sekulić je dodao da Javni konkurs koji se odnosio na obezbjeđivanje usluge javnih telefonskih govornica nije uspio i da će ponovo biti raspisan u najskorijem roku.

Obračun usluga u skladu sa Zakonom

Prema njegovim riječima, jedinice i način obračuna usluga napravljene su u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama.

„Kao obračunska jedinica za obračun obima ostvarenog govornog saobraćaja koristi se vremenski interval jedna sekunda. Za obračun obima ostvarenog saobraćaja podataka, izuzev SMS-a i MMS-a, koristi se jedinična mjera prenešenih podataka količine jedan kilobajt“, precizirao je Sekulić.

On je kazao da je u ponudi Telenora navedeno da je cijena priključka 55,55 eura, lokalnih i međugradskih poziva šest centi, prema mobilnim mrežama 19, a međunarodnih poziva 47 centi.

„Kada je u pitanju internet saobraćaj cijena megabajta je 1,7 centi, pri čemu su sve cijene bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Predviđeni su popusti za osobe sa invaliditetom od 50 odsto za priključak, odnosno od 20 odsto za sve vrste poziva i ostvareni internet saobraćaj“, kazao je Sekulić.

Operator ima pravo na naknadu neto troškova

Operator univerzalnog servisa ima pravo na naknadu neto troškova, ukoliko mu obezbjeđivanje usluge predstavlja nepravedan teret i prouzrokuje neto troškove.

„Naknade neto troškova se obezbjeđuju doprinosom čiji su obveznici svi operatori. Visinu doprinosa i način plaćanja za pojedinog obveznika određuje Agencija, proporcionalno udjelu njegovog prihoda od pružanja javnih elektronskih komunikacionih usluga, u prihodu sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori“, rekao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, važan segment je i to da će sada kod jednog pružaoca usluga biti jedinstvena baza podataka o svim korisnicima usluga i biće dostupna iz svih mreža operatora pružalaca usluga korisnicima u Crnoj Gori.

„Informacije o korisnicima svih operatora pružalaca usluga će biti ravnopravno tretirane“, zaključio je Sekulić.

Bonus video: