Ako je kabl imalo štetan, ne treba ga postavljati

Vođa pokreta „Ne dirajte našu budućnost“ i najistaknutiji protivnik Terninog energetskog kabla Lorenco Valoreja je najavio dolazak u Crnu Goru.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 10:30h

Protivnici postavljanja podvodnog energetskog kabla Peskara - Tivat, sa obje strane Jadrana, su se ujedinili: održan je i prvi sastanak na kojem su razmijenjene informacije do kojih građani Crne Gore do sada nijesu mogli dobiti od svoje države, a tiču se zaštite životne sredine.

U Peskari je prije nekoliko mjeseci formiran odbor “Ne dirajte našu budućnost”, u kojem se nalaze predstavnici opozicije i građana iz tog grada kao i članovi nedavno formirane partije "Budućnost i sloboda" koja se odvojila od stranke italijanskog premijera Silvija Berluskonija Narod slobode.

Predstavnik Lastve Grbaljske bila je student psihologije u Rimu i opunomoćeni predstavnik mjesne zajednice Ivana Mihović.

Italijani znali za poskupljenje prije mjesec

Prema riječima Ivaninog oca, predsjednika mjesne zajednice Lastva Grbaljska, Labuda Mihovića izvjesno je zajedničko djelovanje protivnika projekta u Italiji i Crnoj Gori.

Vođa pokreta „Ne dirajte našu budućnost“ i najistaknutiji protivnik Terninog energetskog kabla, lokalni političar iz Peskare Lorenco Valoreja je tražio svakodnevni kontakt u cilju zajedničkog djelovanja, a najavio je i svoj dolazak u Crnu Goru i održavanje konferencije za novinare.

Kako je „Vijestima“ rekao Mihović, najavljeno poskupljenje struje u Crnoj Gori i Italiji je direktna posljedica zahtjeva italijanske kompanije A2A da na taj način finansira Ternin projekat.

"Prije mjesec dana Valoreja nam je rekao telefonom da će prva „dobrobit“ od te akcije biti poskupljenje struje 90 odsto. Naši zvaničnici ne znaju kako to da obrazlože, ali čuli ste ovih dana njihove izjave u medijima. Iznose neke podatke, a ne zna se što iznose. Hoće da iz te cijene poskupljenja u Italiji i ovdje finansiraju cijeli projekat - rekao je Mihović.

Kabl izlazi na mjesto Blato

Valoreja je “Vijestima” rekao da je kolegama iz Crne Gore ukazao na nepravednost zahtjeva A2A o uvećanju cijena struje u Crnoj Gori, i o tome kako se u Crnoj Gori “malo zna o potencijalnim štetnim uticajima kabla”.

On ističe kako su naučna istraživanja o uticaju energetskih kablova, kakvog predviđa Terna, kontradiktorna, ali da postoji ustaljeno pravilo da, kada postoji osnovana sumnja da je neki projekat štetan po zdravlje, etička načela nalažu da se od takvog projekta odustane sve dok nauka ne potvrdi ili ospori sumnje.

Mihović je kazao da je izvjesno da će visokonaponski kabl izaći iz mora na lokaciji između plaža Jaz i Trsteno.

Italijanska kompanija je mnogo manju trafo-stanicu izgradila u jednom malom selu pored Rima, a to selo je kao obeštećenje dobilo beneficije da njihovi stanovnici 50 godina ne plaćaju struju

"Na mjestu Blato predviđena je gradnja trafo-stanice od 400.000 kvadrata. Kabl će od plaže Trsteno do trafo-stanice ići pored magistralnog puta, kako ne bi otkupljivali zemlju", rekao je Mihović.

"Pored stovarišta kabl skreće i izlazi tačno na lokaciju Mrčevo polje od 100.000 kvadrata koja pripada bivšem poljoprivrednom dobru „Montenpranzo Bokaprodukt“ i na lokaciju Blato, znači usred našeg sela. Po saznanjima naših komšija koji tamo žive, Italijani su pored Blata kupili još 60.000 kvadrata i rekli da će tamo graditi barake za smještaj radnika", kazao je Mihović.

50 godina besplatna struja

On je kazao da su dobili podatke da je italijanska kompanija mnogo manju trafo-stanicu izgradila u jednom malom selu pored Rima, a to selo je kao obeštećenje dobilo beneficije da njihovi stanovnici 50 godina ne plaćaju struju.

"Pitam se zašto bi 50 godina to selo pored Rima oslobađali plaćanja struje, kad kažu da to nije škodljivo", kaže Mihović, ističući da im je Valoreja prenio da je jedan od aduta na strani protivnika projekta i UNESKO-ova zaštita kotorske opštine.

Napisali smo još jedno pismo Maji Ćatović sa zahtjevom da nas primi. Otada nam se ona nije javljala, niti nam je odgovorila, niti nas je primila", kazao je Mihović

Najvažanije pitanje prema Mihovićevim riječima je pitanje ekologije i turizma jer kako su im saopštili Italijani „u zoni gdje kabl ulazi u more biće zabranjeno plivanje i ribolov i vezivanje turističkih brodova“.

"Najmanje što možemo tražiti je da nas oslobode plaćanja struje 50 godina. U saradnji sa stručnjacima iz Evrope tražićemo adekvatnu ekološku zaštitu našeg sela i područja trafo-stanice, jer prema našim saznanjima ovaj projekt je u završnoj fazi o čemu svjedoči i objavljivanje odluke o lokaciji postavljanja kabla u Službenom listu Crne Gore. Pogledajte gdje su se prije tridesetak godina gradile trafo-stanice, na nenasaljenim područjima a ne u centru naselja", rekao je Mihović.

Valoreja je rekao i kako vidi sličnosti između Crne Gore i Peskare, koja je takođe regija čija su prirodna bogatstva, domaća radinost i turizam glavni aduti, a koji bi mogli biti trajno narušeni projektima poput energetskog kabla i ogromnih trafo-stanica.

Ćatović ih ignoriše

"Ideja o pretvaranju prirodno bogate regije u energetski čvor, možda i nije sama po sebi toliko loša, ako bi se dokazalo da je to u zajedničkom interesu, ali bi trebalo da se u demokratskim državama takve odluke javno razmatraju i raspravljaju sa građanima koji na toj teritoriji žive, umjesto da se donose na brzinu i krišom, izazivajući tako legitimne sumnje - istakao je Valoreja.

U mjesnoj zajednici Lastva Grbaljska par puta su kontaktirali predsjednicu opštine Kotor, Mariju Ćatović oko informacija vezanih za postavljanje kabla i postrojenja u ovom dijelu Grblja, ali prema Mihovićevim riječima ona im je odgovorila pismom da „joj je žao zbog sumnji mještana da ne želi sa njima da podijeli relevatne informacije“.

"Istina je da su predstavnici kotorske Opštine bili prisutni na svim sastancima u Podgorici i dogovorima o mijenjanju lokacije Oblatno za prostor između Trstenog i Jaza", kaže Mihović, dodajući da je Savjet mjesnih zajednica Grblja tada donio odluku da mjesna zajednica Lastva vodi akciju protivljenja projektu demokratskim sredstvima.

"Napisali smo još jedno pismo Maji Ćatović sa zahtjevom da nas primi. Otada nam se ona nije javljala, niti nam je odgovorila, niti nas je primila", kazao je Mihović.

Ne preporučuje se boravak duži od četiri sata

Valoreja ističe i kako se veliki broj ljudi iz Peskare susreće sa problemima eksproprijacije zemljišta u zonama kojima treba da prođe kabl.

"Pojedinim mojim prijateljima su bile obustavljene prethodno dobijene dozvole za gradnju zato što je neko odlučio da tuda treba da prođe kabl", rekao je Valoreja.

On je istakao da će gradnja biti zabranjena u trasi od 150 metara oko mjesta kojim će proći nadzemni dio kabla koji vodi do trafo-stanice.

Kada se saberu sve površine oko kojih se neće moći graditi, ostaće ogromni neupotrebljivi prostor oko Peskare, koji bi, prema njegovim riječima, mogao biti pametnije iskorišten. Valoreja smatra da se potencijalni štetni uticaj energetskog kabla, nazire i iz samih preporuka Terne, da se u djelovima gdje je kabl prenesen vazdušom linijom “ne preporučuje boravak u neposrednoj blizini kabla duži od četiri sata”.

Ovo, smatra Valoreja, postaje problematično posebno ukoliko ovakvi kablovi prolaze u blizini javnih površina ili stambenih zgrada.

I opozicije hoće da sarađuju

Valoreja je rekao “Vijestima” da je nedavno primio i poziv od nacionalne uprave pokreta Budućnost i sloboda, čiji je on član na lokalnom nivou u Peskari, sa predlogom o organizaciji susreta sa crnogorskom opozicijom, radi razgovora o kablu.

Stranku Budućnost i sloboda predvodi Đanfranko Fini, trenutno najistaknutiji Berluskonijev protivnik.

Valoreji je, tvrdi on, ovaj poziv stigao nakon što je do uprave Budućnosti i slobode stigla vijest o najavi crnogorskog Pokreta za promjene da će crnogorskom državnom tužiocu priložiti tužbu i protiv Berluskonija i predstavnika crnogorske i italijanske vlade koji su bili umiješani u energetske dogovore između Italije i Crne Gore.

On je rekao “Vijestima” da je posjeta crnogorskoj opoziciji sasvim nova ideja do koje je došlo prije par dana, te da još uvijek nijesu uspostavili kontakt sa političarima crnogorske opozicije, iako je samo pitanje vremena kada će to uraditi.

On je rekao da se još uvijek ne zna tačno kada ili u kom sastavu bi ta delegacija posjetila Crnu Goru, ali da bi gotovo sigurno i on bio član te delegacije, s obzirom na to da je vođa pokreta protiv kabla u Peskari.

Bonus video: