Savjet CBCG prijeti mjerama zbog visokih kamata

U skladu sa Zakonom o CBCG usvojen je i novi pravilnik o radu Odbora za reviziju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 19:34h

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) konstatovao je da su kamatne stope u bankarskom sistemu zabilježile mali pad, dok su u mikrofinansijskim institucijama na previsokom nivou.

"Savjet je nezadovoljan kretanjem kamatnih stopa mikrokreditnih institucija, koje su nastavile rast i koje su na previsokom nivou tako da će u narednom periodu razmotriti mjere koje stoje na raspolaganju CBCG ukoliko ne dođe do njihovog pada i pored uvažavanja činjenice da su kamatne stope tržišna kategorija koja se formira na bazi odnosa ponude i tražnje", saopšteno je iz CBCG nakon sjednice Savjeta.

Iz CBCG nijesu saopštili podatke o kamatnim stopama.

Savjet je usvojio i izvještaj Odbora za reviziju u kome je konstatovano da finanisjski izvještaji u svim materijalno značajnim aspektima prikazuju realno i objektivno finasijsko stanje CBCG, rezulate njenog poslovanja i tokove gotovine u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja.

"Na bazi relevantnih pokazatelja Odbor je ocijenio racionalnim ponašanje CBCG, a na bazi podataka o izvršenim rezervisanjima po osnovu sudskih sporova konstatovana je prisutnost aspekta opreza u njenom poslovanju.

U skladu sa Zakonom o CBCG usvojen je i novi pravilnik o radu Odbora za reviziju. Osnovni zadaci odbora u narednom periodu biće da nadgleda funkcionisanje sistema interne kontrole CBCG, nadgleda i ocjenjuje finansijsko izvještavanje i postupak revizije finansijskih izvještaja, prati i analizira usklađenost poslovanja CBCG sa zakonom, daje mišljenja na izbor nezavisnog spoljnog revizora", kazali su u CBCG.

Na predlog Udruženja banaka za novog člana upravnog odbora Fonda za zaštitu depozita izabran je dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marko Backović.

Bonus video: