Soroš: Euro podijelio članice EU na bogate i siromašne

Soroš je na konferenciji za novinare, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, izjavio da je u toku reforma valute koju koristi 17 država članica Evropske unije.
78 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2011. 10:43h

Američki finansijer i biznismen Džordž Soroš upozorio je da bi Evropa mogla da se raspadne zbog podjele na bogate i siromašne, dodatno uvećane reformom eura.

Soroš je na konferenciji za novinare, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, izjavio da je u toku reforma valute koju koristi 17 država članica Evropske unije, a koja je uslijedila poslij0e zabrinutosti izazvane dužničkim krizama u Grčkoj i Irskoj i rizika da se prošire na druge evropske zemlje.

Kao odgovor na najveći nedostatak zajedničke valute, postojanje zajedničke centralne banke ali ne i zajedničkog budžeta, osnovana je stalna Evropska institucija za finansijsku stabilnost, koja treba da pomogne zemljama koje je pogodila dužnička kriza.

Soroš, međutim, ističe da reforme ne rešavaju pravi problem eura, a to je da je ta valuta podelila članice EU na bogate i siromašne, prenijela je agencija AP.

"Euro je trebalo da doprinese približavanju, a zapravo je stvorio udaljavanje koje se sada pojačava", izjavio je Soroš, dodajući da će to za posljedicu imati dvije Evrope koje će se kretati različitim brzinama.

"Evropa bi potencijalno mogla da se raspadne zbog te dvobrzinske Evrope, tako da je potrebno naći rješenje", upozorio je Soroš.

Prema njegovom mišljenju, bogate zemlje bi trebalo da ulažu u siromašnije evropske države, ali najveća evropska ekonomija, Njemačka, ne može to da učini zbog veoma striktnih ustavnih ograničenja.

Soroš je pozvao na preduzimanje mjera širom Evrope koje će podstaći razvoj u ekonomski zaostalim zemljama.

Bonus video: