Željezara otpušta 800 umjesto 600 radnika

\\"Prosječna otpremnina je 17.000 eura, a u ponuđeni iznos programa uključene su sve obaveze uprave prema zaposlenom, osim zarade“, piše u ponuđenom socijalnom programu
58 pregleda 0 komentar(a)
Željezarci, Foto: Vijesti online
Željezarci, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 26.01.2011. 13:33h

Uprava nikšićke Željezare uradila je novu sistematizaciju kojom je predviđeno smanjenje broja zaposlenih sa oko 1.400 na 600, umjesto ranije predloženih 800 radnika.

U socijalnom programu, postavljenom na oglasnoj tabli fabrike, kako prenosi agencija MINA, precizirano je da će otpremnine za prekobrojne iznositi od osam do 24 hiljade eura, zavisno od dužine staža i da će se socijalni program ponuditi na dobrovoljnoj osnovi.

„Prosječna otpremnina je 17 hiljada eura, a u ponuđeni iznos programa uključene su sve obaveze uprave prema zaposlenom, osim zarade“, piše u ponuđenom socijalnom programu.

Predviđeno je da osam hiljada eura plaća Željezara, a ostatak iznosa otpremnina Vlada.

Iako je program na dobrovoljnoj osnovi, uprava Željezare navela je da će zatražiti da ponuđeno prihvate invalidi rada i zaposleni koji su tokom prošle godine imali više od 400 sati bolovanja.

Programom je precizirano i da će otpremnina invalidima rada za 20 odsto biti veća nego ostalim radnicima i iznositi od 9.600 do 24.000 eura.

Smanjenje broja zaposlenih, smatraju u upravi, omogućiće primjenu novog obračuna zarada, koji će, kao tvrde, motivisati radnike koji ostanu u fabrici i nagraditi njihovu predanost, vrijednost, kreativnost i rezultate.

Predviđeno je da će prijavljivanje zaposlenih za odlazak trajati od 1. do 28. februara, a isplata otpremnina od 1. do 7. aprila.

Predsjednik Sindikata, Janko Vučinić, kazao je agenciji Mina-business da je svaki komentar suvišan na računicu uprave da u fabrici ostane svega 600 radnika.

„Sindikat se već davno izjasnio da se smanjenje broja zaposlenih može sprovesti isključivo na principu dobrovoljnosti i to se mora odnositi na sve radnike. Smiješno je da Željezara može ostvariti veću proizvodnju i konkurentnost na tržištu sa brojem radnika koji uprava planira“, rekao je Vučinić.

Bonus video: