Ispunjene želje A2A i Aca Đukanovića: Pokretanje preuzimanja akcija Rudnika Pljelvja

Na taj način više nego simboličan broj malih vlasnika EPCG uslišio je prošlogodišnju želju A2A i brata bivšeg premijera Aca Đukanovića da im se otkupi većinski paket akcija u Rudniku uglja.Sve akcije Rudnika EPCG bi koštale oko 22,4 miliona eura
64 pregleda 2 komentar(a)
sjednica EPCG, Foto: Svetlana Mandić
sjednica EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.03.2018. 06:03h

Svega nekoliko malih akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) koji imaju zajedno manje od jednog procenta elektroenergetske kompanije donijeli su juče na skupštini tog društva odluku o pokretanju preuzimanja svih akcija Rudnika uglja Pljevlja (RUP), po cijeni od 6,4 eura.

Predstavnici države, A2A i manjinski akcionari, Bojanić Golub i Mitar, koji imaju ukupno oko 99 odsto EPCG tražili su prethodno da ne glasaju i da se njihove akcije ne uzimaju u obzir prilikom glasanja, zbog konflikta interesa, jer imaju akcije i u Rudniku i u EPCG, što je i urađeno.

Na taj način više nego simboličan broj malih vlasnika EPCG uslišio je prošlogodišnju želju A2A i brata bivšeg premijera Aca Đukanovića da im se otkupi većinski paket akcija u Rudniku uglja.Sve akcije Rudnika EPCG bi koštale oko 22,4 miliona eura. Od toga A2A koji ima dva miliona akcija dobija 12,8 miliona, a Đukanović za 600.000 dionica 3,8 miliona, dok ostali akcionari ukupno mogu dobiti 5,8 miliona.

Prije ovog izjašnjavanja najveći vlasnici u EPCG dali su saglasnost na procjenu vrijednosti akcija RUP-a, u postupku preuzimanja, koju je uradila beogradska kuća Deloitte.

„Na nama je sada da ovu proceduru dovedemo do kraja i da u narednih mjesec i po objavimo podatke, uz napomenu da je prag uspješnosti 51 odsto, koji nam garantuje kontrolni paket akcija nad RUP-om“, kazao je predsjednik odbora direktora Đoko Krivokapić.

Glasanju je prethodila duža rasprava vezana za izvještaj koji je sačinila konsultantska kuća “Deloitte”.

„Nakon ove transakcije otkupa akcija, A2A će inkasirati oko 14 miliona sa računa EPCG i nakon te transakcije ponovo će biti akcionar Rudnika uglja sa 41,7 odsto. Državi će takođe sa računa našeg društva biti isplaćeno deset miliona eura i biće vlasnik 57,1 odsto akcija“, kazao je manjinski akcionar Vasilije Miličković.

Bonus video: