Prije posla na Valdanosu, Britanci moraju imati 220 miliona

Prema sadašnjim planovima, radovi bi mogli da počnu već krajem ove godine, a prvi gosti bi mogli biti ugošćeni kroz godinu i po, dvije.
0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.01.2011. 22:47h

Ugovor kojim će Vlada britanskoj kompaniji Kjubus luks ustupiti uvalu Valdanos kraj Ulcinja na 30 godina još nije potpisan “iz tehničkih razloga”.

Čeka se i bankarska garancija kojom će potencijalni investitor dokazati da može obezbijediti 220 miliona eura, koliko je potrebno za izgradnju luksuznog rizorta na tom lokalitetu.

“Vijestima” je iz Vlade nezvanično rečeno da se čeka i usklađivanje termina sa Britancima, ali i sa predstavnicima španske hotelske kompanije Sol Melia, koja će da gradi luksuzne smještajne kapacitete na Valdanosu, kako bi u Podgorici konačno bio potpisan ugovor o zakupu.

To praktično znači da su višemjesečni pritisci i negodovanja civilnog sektora Ulcinja, koji tvrdi da Vladin partner nije pouzdan te da maslinjaci u uvali nijesu dovoljno zaštićeni, bili uzaludni i da je pitanje dana kada će Britanci postati njihove prve komšije.

Radovi najavljeni do kraja godine

Britanci su, ako je suditi po pismu namjera koje su poslali Vladi, spremni da na Valdanosu izgrade ekskluzivno odmaralište sa visokokategorisanim smještajem, koji će biti u potpunom skladu sa lokalnom prirodom i velikim zasadima maslina.

Prema sadašnjim planovima, radovi bi mogli da počnu već krajem ove godine, a prvi gosti bi mogli biti ugošćeni kroz godinu i po, dvije.

Na vijest o izboru Kjubus luksa kao koncesionara za Valdanos burno su reagovale brojne nevladine organizacije iz Ulcinja

I u Investicionom planu predviđeno je da će se, „s obzirom na jedinstveno prirodno okruženje“, na Valdanosu razviti koncept vrhunskog rizorta s jakom velnes i spa ponudom „baziranom na prirodnim senzacijama maslina, koje dominiraju cijelom uvalom“.

Sve vile će se, kako je utvrđeno, projektovati tako da će zaštititi sva postojeća stabla maslina.

1.400 ležaja, hotel sa 5+ zvjezdica

Dodatni sadržaj će biti kongresni turizam manjeg opsega i dopunski zdravstveni sadržaji, „što će omogućiti cjelogodišnje funkcionisanje resorta, a što bi bila važna komponenta u turističkom i ekonomskom razvoju cijelog područja Ulcinja“.

Britanci se obavezuju da će koristiti Valdanos isključivo za izgradnju, razvoj i rad rizorta u skladu sa investicionim planom i dogovorenim standardom.

Kontroverze oko Kjubus luksa ima još jednu svoju dimenziju: Milan Kotur, jedan od vlasnika te firme, preko druge svoje kompanije (“Duboko plavetnilo” iz Zadra) bio je prije nekoliko godina zainteresovan i za zakup ulcinjske Velike plaže

Vlada će, kako obećavaju, prije svega insistirati na poštovanju Studije lokacije. Tim dokumentom predviđeno je da se na cijelom prostoru može izgraditi samo 1.400 ležajeva, od čega 800 u hotelima a 600 u vilama.

Da bi se što manje narušio postojeći prirodni sklad područja, glavni dio rizorta locirao bi se na poziciji postojeće izgradnje.

Smještajni kapaciteti dijelili bi se prema zonama, pa je predviđen hotel sa 5 i više zvjezdica, i moguće jedan manji sa 4+ zvjezdice.

Britanci u gubicima

Studija lokacije podrazumijeva i potpunu zaštitu maslinjaka, što znači da nijedno stablo na ovom prostoru ne smije biti posječeno, a dio u kojem je grupisano najviše stabala maslina nije predviđeno za izgradnju, čak ni na postojećim djelovima.

Na vijest o izboru Kjubus luksa kao koncesionara za Valdanos burno su reagovale brojne nevladine organizacije iz Ulcinja, ali i iz ostalih gradova, jer je, prema njihovoj ocjeni, u pitanju loš posao.

Oni od Vlade uporno traže da poništi tender za zakup, ocjenjujući da će, ukoliko se to ne desi, i Ulcinj dobiti svoju Zavalu.

Njihov krunski argument je što, prema zvaničnim podacima, britanska kompanija godinama ostvaruje gubitke u poslovanju i ostvaruju slab promet od jedva nekoliko miliona eura.

Iz Vlade su pokušali više puta da razuvjere sumnjičavu javnost, ističući da će država obezbijediti mehanizme zaštite i da će se posao zaključiti jedino u slučaju da Britanci i njihovi partneri, obezbijede čvrste bankarske garancije.

Zadužiće se kod crnogorskih banaka?

Uvidom u poslovne izvještaje dostupne na zvaničnom sajtu Kjubus luksa, lako je zaključiti da se radi o maloj firmi koja, prije svega, djeluje u Hrvatskoj, gdje imaju marinu i nekoliko kockarnica.

U planovima za ovu godinu navodi se da će novac za gradnju rizorta na Valdanosu pokušati da obezbijede od lokalnih banaka.

Kompanija se u periodu globalne krize od 2008. suočava sa ozbiljnim finansijskim gubicima, pa će zaduženje biti neophodno ukoliko planiraju da izgrade odmaralište sa ekskluzivnim hotelima i apartmanima prve kategorije, a sve u zoni netaknutih maslinjaka.

Ono što im ide u prilog jeste da imaju renomiranog španskog hotelijera Sol Melia kao partnera u poslu, koji će da brendira buduće hotele. U poslovnoj godini 2010. koja je počela u martu 2009. i trajala do marta ove godine, prihodi Kjubus luksa iznosili su 1,48 miliona britanskih funti, neznatno manje nego u prethodnoj, ali je zato gubitak bio značajno veći.

Finansijski izvještaj pokuzuje da su bili u minusu 3,6 miliona funti (4,27 miliona eura), u odnosu na 2,1 milion funti iz perioda mart 2008 - mart 2009. godine.

Kotur probao i do Velike plaže

Kontroverze oko Kjubus luksa ima još jednu svoju dimenziju: Milan Kotur, jedan od vlasnika te firme, preko druge svoje kompanije (“Duboko plavetnilo” iz Zadra) bio je prije nekoliko godina zainteresovan i za zakup ulcinjske Velike plaže.

“Duboko plavetnilo” bilo je jedan od četiri potencijalna kupca za tamošnje objekte po početnoj cijeni od 3,7 miliona eura, ali je taj tender poništen.

Koturova zadarska firma je bila u kombinaciji i za prodaju firme Brijuni Rivijera gdje se, sa španskim partnerom Sol Melia, sa kojima je u kombinaciji sada za Valdanos i golf-dizajnerom Robertom Trentom Jonesom takmiči za investiciju vrijednu 250 miliona eura.