"Agro grupa" daje krave samo najugroženijima

Ratko Bataković, izvršni direktor „Agro grupe“, kazao je da će krave dobiti 20 najugroženijih radnika nikšićke, šavničke i plužinske opštine, koji su ostali bez posla.
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 18:40h

Mlađen Koprivica iz Banjana je nakon zatvaranja škole u septembru prošle godine u tom nikšićkom selu ostao bez posla. Nakon sedam godina rada u školi kao domar i tri godine u seoskoj zadruzi Mlađen je ponovo dospio na Biro rada. Sa suprugom i troje maloljetne djece, od 14, 12 i osam godina došao je u Nikšić, jer, kaže, mora ići za djecom, a u selu nema škole.

Njih petoro žive od socijalne pomoći koja iznosi oko 80 eura. Koprivice se nadaju ne zadugo. Navikli su da rade, da se bave poljoprivredom, pa se nadaju da će za to i u Nikšiću imati prilike.

„Imam dvije koze i osam kokošaka. Konkurisao sam za kravu koju dodjeljuje „Agro grupa“ i nadam se da ću je dobiti. Imam sve potrebne uslove – dovoljno godina, na Birou sam i korisnik sam socijalne pomoći, imam livadu, štalu. Sve.

Trebalo bi valjda da dobijem tu kravu koja bi nam puno značila. Imali bi mlijeka ne samo za porodicu, već i za prodaju. Vremenom bi došlo i tele. Nadam se da bih kasnije mogao da nabavim još koju kravu. I svinje“, sa smiješkom stidljivo priča ovaj pedesetogodišnjak dok pokazuje štalu, koze i kokoške.

Mlađen kaže da nije lako preživjeti mjesec sa 80 eura, ali navikli su on i supruga da rade, da se snalaze, da djeci priušte sve što je potrebno za skoman život. A što se stočarstva tiče neće im pasti teško da se bave time. To su, kaže Mlađen, i u Banjanima radili. Samo da dobiju kravu.

Takvih kao Mlađen, zainteresovanih da dobiju kravu, koju NVO „Agro grupa“ iz Nikšića dodjeljuje, za sada, ima pedesetak. Do kraja konkursa, koji traje do 27. januara, biće ih sigurno još.

Krave će dobiti 20 najugroženijih radnika nikšićke, šavničke i plužinske opštine

Ratko Bataković, izvršni direktor „Agro grupe“, kazao je da će krave dobiti 20 najugroženijih radnika nikšićke, šavničke i plužinske opštine, koji su zbog stečaja ili kao tehnološki višak ostali bez posla. Krave će tim porodicama”, ističe Bataković, prije svega biti značajna egzistencijalna potpora, ali su i dobar vid podsticanja samozapošljavanja u poljoprivredi.

“Cilj projekta je da se kroz dodjelu besplatnih grla pomogne socijalno najugroženijim porodicama, podstakne samozapošljavanje u poljoprivredi, ali i da se uvećaju kapaciteti postojećih mini farmi i poveća proizvodnja mlijeka. Sve osobe koje dobiju kravu obavezne su potpisati ugovor o njihovom držanju tri godine”, kazao je Bataković.

Od 50 prijavljenih kandidata dvoje je iz Plužina, dok su ostali iz Nikšića. Iz Šavnika, za sada, nema prijavljenih, a samo dva kandidata su žene.

„Svi koji se prijavljuju kažu da je ovo dobar projekat. Ono što buduće farmere zanima, mada dobar dio prijavljenih kandidata već ima jedno grlo, je, da li će ostati bez socijalne pomoći i da li će ih maći sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Svi oni treba da znaju da se ništa ne mijenja – i dalje imaju status u kakvom su bili samo što će sada, kao pomoć, imati još i kravu“, objašnjava Bataković.

Konkurs je otvoren do četvrtka (27. januar), a svi koji imaju između 40 i 55 godina, koji su ostali bez posla i nalaze se na evidenciji Biroa rada, korisnici su socijalne pomoći, imaju pašnjak za kosidbu i štalu, kao i volju da se bave poljoprivredom, mogu da se prijave u prostorije “Agro grupe”, koje se nalaze na Autobuskoj stanici, u terminu od 9 do 12.

Komisija će nakon razmatranja svih prijava obići stočare koji budu imali najviše uslova da dobiju krave. Početkom marta biće raspisan i javni poziv za dobavljača grla, a potom slijedi i njihova raspodjela.

Radnicima će krave biti dodijeljene zahvaljujući projektu “Agro grupe” – „Pomoć seoskim domaćinstvima na sjevorozapadu Crne Gore“. Nabavku krava finansirao je Fond za otvoreno društvo, a „Agro grupa“ projekat realizuje u saradnji sa mljekarom „Nika“, Službom za selekciju stoke, Biroom rada i Centrom za socijalni rad.

Bonus video: