Posla će biti samo do petka

U ključnom pogonu Željezare, Čeličani, nastavljena proizvodnja koja je prestala sredinom decembra prošle godine. Prema nezvaničnim informacijama, zaliha osnovnih sirovina ima do kraja sedmice, tako da se radnici već pitaju šta dalje.
0 komentar(a)
Željezarci, Foto: Vijesti online
Željezarci, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 24.01.2011. 17:46h

Sindikat je više puta tražio od Vlade da s vlasnikom Željezare, holandskom firmom MNSS, raskine kupoprodajni ugovor, jer smatraju da su se stekli uslovi za to – dugovi po osnovu plata i neobezbjeđivanje predviđenih bankarskih garancija za investicije.

Zaposleni u Željezari, kojima su se pridružile kolege iz Tehnostila i Radventa na Dan fabrike, 8. decembra, počeli su s jednosatnim protestima a 13. decembra sa generalnim štrajkom, koji je prekinut zbog Vladine pozajmice Sindikatu od oko 1.250.000 eura od kojih je željezarcima isplaćena oktobarska plata i regres, Radventu septembarska i oktobarska zarada i regres, a Tehnostilu oktobarska plata.

Radnicima Željezare uprava duguje novembarsku i decembarsku zaradu, kao i novac za oktobarsku platu koja je izmirena zahvaljujući Vladinoj pozajmici.

Sindikat Željezare je više puta isticao da od vlasnika ne traži mnogo – pokretanje kontinuirane proizvodnje, redovnost isplate zarada i socijalni program koji bi odgovarao i radnicima i poslovodstvu.

Bonus video: