Crnogorska potrošačka korpa najskuplja poslije Albanije

Potrošačka korpa sastavljena od šest osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori košta 9,15 EUR i poslije Albanije najskuplja je u regionu.
192 pregleda 0 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Arhiva Vijesti
potrošačka korpa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.01.2011. 09:57h

Kako pišu srbijanski mediji, potrošačka korpa u koju spadaju hljeb, brašno, šećer, ulje, mlijeko i svinjski but u Albaniji košta 10,46 EUR, Bugarskoj 8,95, Bosni i Hercegovini (BiH) 8,91, Hrvatskoj 8,41 i Makedoniji 8,31 EUR. Potrošačka korpa najjeftinija je u Srbiji gdje pomenute namirnice koštaju ukupno 8,26 EUR. Njeni građani ujedno primaju i najmanju platu od zemalja regiona.

Prosječna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u decembru je iznosila 515 EUR i bila je 7,3 odsto veća nego u novembru.

Hljeb, ulje i brašno najjeftiniji su u Srbiji, a cijena šećera manja je jedino u Bugarskoj i Makedoniji. Svinjski but manje košta u Makedoniji i Hrvatskoj, dok se mlijeko jeftinije može naći u BiH i Albaniji. Ekonomista Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović, smatra da to što su u Srbiji niže cijene osnovnih životnih namirnica u odnosu na region građanima ne znači mnogo, ako se uzme u obzir podatak da Srbi 41,1 odsto plate izdvajaju na hranu. "U Bugarskoj se na hranu troši 37,4 odsto prosječne plate. U drugim, još razvijenijim zemljama troši se od 15 do 16 odsto zarade na hranu", naveo je Đogović.

Albanci najmanje zarađujuSrbi sa 328 EUR, koliko iznosi prosječna plata, u regionu više zarađuju jedino od Albanaca, koji prosječno primaju 295 EUR. Prosječna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u decembru je iznosila 515 EUR i bila je 7,3 odsto veća nego u novembru.Prosječna bruto zarada u decembru, prema podacima Monstata, iznosila je 768 EUR.U Crnoj Gori u prošlom mjesecu pojeftinilo je meso 0,6 odsto, riba 2,4 odsto, mlijeko, sir i jaja 3,3 odsto, ulje i mast i bezalkoholna pića 0,2 odsto, a mineralne vode 0,4 odsto. Cijene voća porasle su 5,4 odsto, a povrća 2,9 odsto.

Bonus video: