Nema razvoja turizma bez jeftinih avioprevoznika

Odlazak velikih zapadno evropskih turoperatora sa našeg tržišta, prema njenim riječima, veoma je izražen posljednjih godina i doveo je do promjene strukture gostiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 12:13h

Turistička terapija za narednu godinu, s obzirom da se na ovogodišnju zakasnilo, trebalo bi da podrazumijeva uvođenje integrisane prodajne politike po pitanju cijena i sezona kod hotelskih preduzeća, apartmana i kvalitetnih soba, putem koordinirane akcije turističke organizacije na svim nivoima i nadležnih državnih organa sa resornim ministarstvom na čelu, smatraju u nevladinoj organizaciji Turistički forum.

- Druga, urgentna mjera, tiče se finansijske podrške za povratak velikih evropskih turoperatora i dolazak niskobudžetnih avio-kompanija. Uloga države u kriznom periodu po prirodi stvari mora biti pojačana, a praksa je pokazala da pretjerana okrenutost neoliberalizmu i slobodnom tržištu otklanja svaku dilemu da je neophodno napraviti zaokret ka institucionalizmu – kazala je predsjednica Foruma Silvana Đurašević u razgovoru za „Vijesti“.

Odlazak velikih zapadno evropskih turoperatora sa našeg tržišta, prema njenim riječima, veoma je izražen posljednjih godina i doveo je do promjene strukture gostiju, ali i skraćenja sezone, “što urgentno diktira promjenu strateškog nastupa na planu ulaganja u promociju u inostranstvu”.

Uloga države u kriznom periodu po prirodi stvari mora biti pojačana, a praksa je pokazala da pretjerana okrenutost neoliberalizmu i slobodnom tržištu otklanja svaku dilemu da je neophodno napraviti zaokret ka institucionalizmu, kazala je Đurašević.

- Sredstva bi trebalo usmjeriti u partnerstvo sa velikim organizatorima putovanja za promociju na tržištima, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Skandinavije. Radi se o moćnim kreatorima turističke tražnje, koji su u ekspanziji investicija i dolazaka turista sa tržišta Rusije, jednostavno zanemareni. Kao rezultat, imamo bumerang, i vraćanje na početnu poziciju u osvajanje ovih tržišta, što nije ni malo lako, sa aspekta finansijskih sredstava, potrebnog vremena za njihov povratak i mnogih drugih promjena koje donosi globalizacija i tehnološki razvoj. Devastacija hotelskih kapaciteta i nepostojanje podrške u promotivnom smislu, učinili su, da su od nekada dominantnih tržišta, ova tržišta postala minorna - rekla je Đurašević.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: